Novosti

Aukcija: Indian vrijedan 700 tisuća kuna

uvodna-HendeeSpecial

Prvi motocikl s elektropokretačom je na 100. rođendan promijenio vlasnika. Cijenu je podigla originalna boja.

 

Početak priče o Indianu je tako tipičan za pionirske marke motocikala. Poslovan čovjek George Hendee i mladi inženjer Oscar Hendström udružili su snage 1901. godine da bi već do 1913. godine Indian postao najveći svjetski proizvođač motocikala. Nakon toga su stvari krenule nizbrdo, između ostalog i zato jer je Hendström napustio tvrtku, no Hendee ga je prije razlaza nagovorio da razvije još jedan za ono vrijeme revolucionaran model.

 

Tako je Hendström, iako nije vjerovao u tu ideju, osmislio model Hendee Special, koji se danas neslužbeno vodi kao prvi model opremljen elektropokretačem. Tadašnja primitivna tehnologija nije baš garantirala paljenje iz prve, a istovremeno je i ograničavala broj mogućih pokušaja, no postojanje akumulatora pružilo je i dodatni luksuz u vidu ugradnje električnih svjetala.

 

Pokazalo se da je Indian Hendee Special ipak bio ispred svog vremena, pa se tako prodavao samo 1914. godine, da bi sada, na svoj 100. rođendan, jedan primjerak tog modela bio prodan za 126.500$ (cca. 700.000 kuna) na poznatoj Amelia Island aukciji na Floridi. Osim povijesti samog modela i relativno malog broja proizvedenih primjeraka, ostvarivanju takve cijene je pomoglo i to što je konkretni primjerak i nakon 100 godina ostao u manje-više originalnom stanju i s prvom bojom.

 

Ipak, iako je to nemala svota za oldtimer motocikl, zapravo je riječ o mrvicama. Kao i obično, glavne zvijezde su bili automobili, pa je tako jedan Delahaye iz 1937. godine prodan za čak 6,6 milijuna dolara, a kupoprodajom 91 primjerka automobila i motocikala ukupno je ostvaren promet od čak 35 milijuna dolara.

fbmp ytmp imp