Novosti

Usporedni test: Elektro skuteri stigli u Hrvatsku i direktno u naše ruke - Yamaha EC-03, Kymco Queen 3.0 EV, Govecs Go! S1.4 i Govecs Go! S2.4

IM3S0110

Yamaha EC-03, Kymco Queen 3.0 EV, Govecs Go! S1.4 i Govecs Go! S2.4

 

Mislite da su elektrocikli utopija ili predaleka budućnost? Razumijemo vas - i mi smo bili skeptici dok nismo „sudarili" četiri skutera pokretana elektromotorom i shvatili kako nam ništa ne nedostaje u odnosu na njihovu benzinsku braću. Skoro pa ni zvuk! Istina, u prosjeku su još uvijek preskupi, a i baterije im se prazne brže od kutije kondoma na studentskoj zabavi, no da možemo kombinirati autonomiju i prostranost Govecsa Go! s praktičnošću i brzinom Kymca Queen te cijenom i šarmom Yamahe EC-03, ne bismo ni suzu pustili za „drečavim" pedeseticama. Barem tako dugo dok ne bismo trebali krenuti uzbrdo.

 

Ako je suditi po ovom našem iskustvu, pred električnim vozilima bi jednog dana, kad se cijene spuste u razumne okvire, doista mogla biti svijetla budućnost. Jasno, još uvijek tu ima previše prelijevanja iz šupljeg u prazno, pa je tako, recimo, sasvim zdravorazumski zapitati se ima li išta besmislenije od toga da država subvencionira kupnju skupocjenih hibridnih terenaca s kojim će bahati vlasnik na električni pogon jedva izaći iz garaže, da bi onda već do prvog semafora imao prosjek od 16 l/100 km? Isto tako, kad govorimo o pravim električnim vozilima, možemo li doista spasiti svijet ako se s naše strane zida nalaze otrovne baterije, dok s druge strane električne utičnice dimi termoelektrana? Rješavamo li time problem sa zagađenjem ili ga samo selimo iz snobovskog centra na siromašnu periferiju?

 

Za prvi uspored- ni test pokretan električnom energijom izabrali smo četiri modela koji se nude na našem tržištu, a kvalitetom izrade odskaču od jeftinijih kineskih poluproizvoda takve vrste. Uz etablirane proizvođače kao što su Yamaha s minimalističkim EC-03 i tajvanski Kymco s elegantnim modelom Queen 3.0 EV, tu su i dva predstavnika specijalizirane njemačke marke Govecs, koja svoje elektro skutere Go! S1.4 i Go! S2.4 proizvodi u Poljskoj.

IM3S0196

Prije nego počnemo sa seciranjem svakog modela pojedinačno, opisat ćemo što je svim ovim elektro skuterima zajedničko. Za početak, voze se gotovo jednako kao i kakav benzinski skuter od 50 ccm, što će reći da su otprilike jednako okretni i upravljivi, a nećete primijetiti značajnije razlike ni u kategoriji kočenja ili udobnosti. Isto tako, nisu ni u kakvom deficitu po pitanju maksimalne brzine niti ubrzanja, štoviše, svojom su ravnom krivuljom okretnog momenta u nekim elementima čak i superiorni skuterima od 50 ccm. Recimo, nema nikakve rupe u razvijanju snage, niti čekanja da se agregat i variomat zavrte do određenih brojeva okretaja kako bi tromo kretanje s mjesta konačno postalo konkretno.

 

Više o ovim skuterima te međusobnim razlikama, te odgovor na pitanje koji je bolji potražite u novom broju Moto Pulsa koji se nalazi na kioscima.

 

IM3S0063

fbmp ytmp imp