Novosti

Ekskluzivno smo u Munchenu testirali najnoviji BMW RnineT

IM3S0212

Retro modeli danas su vrlo trendi. Malo je reći da smo ostali zatečeni šarmom, karizmom i neodoljivom privlačnošću koja curi iz svake pore ovog motocikla. Ostali smo fascinirani kako R nineT crpi samo ponajbolje iz 90 godina tradicije bavarskog proizvođača motocikala, pa to servira u suvremenom paketu kojem je teško pronaći istinsku manu.


Nije nikakav problem ovlaš pogledati R nineT pa pomisliti kako je riječ o tek ušminkanom R 1200R, ali jasno vam je valjda kako ćemo sada konsta- tirati da takva tvrdnja ne bi bila istinita. Naime, nineT je načinjen od pregršt dijelova koji su spe- cifični upravo za njega, a jedan takav je svakako i okvir. Minimalistična konstrukcija od tankih čelič- nih cijevi posebno je osmišljena kako bi povezala bokser agregat s prednjom vilicom kakvu u osnovi koristi S 1000R, moćni sportski naked.

IM3S0247

Što se agregata tiče, on je naoko dobri stari zrakom i uljem hlađeni bokser, možda i posljednji svoje vrste. Zapremina je znanih 1.170 kubičnih centimetara, a na radnom mjestu R nineT razvija zdravih 110 KS pri 7.750 okr/min, što se čini kao posve dovoljno za iskusiti sve užitke vožnje na motociklu. Solidnih 119 Nm zakretnog momenta dostupno je na prilično visokih 6.000 okr/min, pa bi ovako, s papira, moglo djelovati da ovaj dvocilindraš i nije pretjerano elastičan, no istina je kako se ne sjećamo da je ovaj bokser u bilo kojoj ulozi radio ljepše i bio podatniji.

 Agregat specifične arhitekture svakako je naj- dublja poveznica s 90 godina bogate povijesti, dok ovjes čvrsto stoji u sadašnjosti.

 

Kako se R nineT vozi pročitajte u novom broju Moto Pulsa koji se nalazi na kioscima.

IM3S0595

 

IM3S0582

fbmp ytmp imp