Novosti

Pretpremijera: Kawasaki Ninja H2

Ninja H2 - 1

Stiže li Kawasaki Ninja s turbo-kompresorom? Sve upućuje na to, no morat ćemo se još malo strpjeti, najduže do zadnjeg dana rujna.

 

Najavom novog modela Ninja H2, Kawasaki obećava uzbudljivu budućnost osvrćući se na svoju slavnu prošlost. H2 je asocijacija na dvotaktni Mach IV 750, Ninja je sinonim za zelene sportske motocikle još od kad je prije 30 godina predstavljen prijelomni GPz 900R, a u šturom popratnom priopćenju spominju i kultni Z1. Već samim time što je stavljen u istu ravan s motociklima koji su ostavili tako duboki trak, novi Ninja H2 bi morao biti nešto doista posebno.

 

Iako još nisu objavili ništa konkretno, Kawasaki s najavom Ninje H2 kao da nastavlja priču s posljednjeg sajma u Tokyju gdje je predstavljen koncept agregata opremljenog mehaničkim kompresorom. Čak i neki dijelovi priopćenja djeluju kao da su jednostavno kopirani, pri čemu maštu posebno golica što se i ovdje spominje široko znanje Kawasaki korporacije, koje se proteže i na plinske turbine i avionsku industriju.

 

Kawasaki ima bogatog iskustva s mehaničkim kompresorima budući ih obilato koristi u svojem jet-ski programu, tako da opremanje motocikla tim prisilnim načinom punjenja ne bi trebao biti preveliki problem. No, teško je naslutiti kojoj bi kategoriji H2 trebao pripadati. Hoće li to biti čistokrvni sportski motocikl kao ZX-6R, koji bi uz pomoć mehaničkog kompresora razvijao snagu dostojnu napada na ponovo oživjelu klasu 750 ili čak Superbike modele od jedne litre? Ili je riječ o agregatu od otprilike jedne litre, koji bi uz pomoć kompresora lako mogao nadmašiti i 200 KS te se kao takav ugraditi u nasljednika sport-touring modela ZZR 1400?

 

Sve bi trebalo biti poznato 30. rujna kada je najavljeno razotkrivanje modela na Intermot sajmu u Kölnu. Zapravo, dosta toga će biti poznato i ranije jer će tijekom cijelog rujna novi detalji o motociklu biti postupno dozirani na posebnoj web stranici www.ninja-h2.com

 

Iako, dakle, još nema konkretnog dokaza da će doista biti riječ o motociklu opremljenom kompresorom, ne vjerujemo da bi nas u Kawaskiju željeli navesti na krivi trag i predstaviti samo klasičan sportski motocikl. U tom bi se slučaju radoznalost koju pobuđuje Ninja H2 mogla pretvoriti u razočaranje, a cijeli im se priča obiti o glavu.

fbmp ytmp imp