Novosti

Noviteti: XJR i dalje jaše

xjr-1

Ne samo da Yamahin klasični naked XJR 1300 ostaje u ponudi već je za narednu sezonu dotjeran, a paleta je proširena izvedbom Racer koja će se dopasti poklonicima cafe racer motocikala. Obnovljena te nova izvedba XJR-a produbljuju ljubavnu vezu između Yamahe i poklonika prerađivanja dok ovaj naked sa zrakom hlađenim agregatom iz statuse "za otpis" postaje predmet želja raznih pomodara.

 

Novi XJR tehnički nije znatno mijenjan pa četverocilindra i dalje ima 1251 kubni centimetar i nudi 98 konjskih snaga. Niti mjenjačka kutija nije modernizirana pa će vlasnici i dalje uzalud tražiti šesti stupanj prijenosa. Gola i Racer verzija dijele i spremnik goriva koji je ostao na 14,5 litara zapremine, a tu je i 4 u 2 u 1 ispušni sustav. Aliminijski bočni poklopci ispod sjedala novost su u dizajnu, baš kao i manje prednje svjetlo te kraći stražnji kraj. Noge prednjih vilica sada su crne boje zahvaljujući DLC sloju, a straga nalazimo dva Ohlins amortizera. Gola, rekli bismo osnovna izvedba opremljena je debljim aluminijskim upravljačem dok Racer koristi odvojene sportske ručke.

 

Nismo sigurni da nam se opmjer klasičnog i modernog na novom XJR-u sviđa, no o tome viša kada ga uspijemo oteti na test. Poput nekih drugih "varijacija na temu" u ponudi Yamahe XJR 1300 Racer zapravo se sklapa iz osnovnog modela kod samog ovlašetenog prodavatelja. U odnosu na goli XJR, Racer se razlikuje po maski od ugljičnih vlakana, prednjem blatobranu, ali i poklopcu stražnjeg sjedala od istog materijala te aluminijskom nosaču prednjeg blatobrana, a tu su i spomenute sportske ručke umjesto ravnog upravljača.

 

Yamaha je odmah ponudila i podosta dodtne opreme za ove motocikle pa će vlasnici moći ugrađivati LED pokazivače smjera, Akrapovič ispušni sustav i slično. Novi XJR modeli trebali bi biti dostupni u mat sivoj, pavoj ili crnoj boji i to već do kraja ove godine po cijenama koje ćemo objaviti čim ih saznamo.

fbmp ytmp imp