Novosti

Alarmantno: izdano je samo 11 vozačkih dozvola AM kategorije u cijeloj godini i cijeloj Hrvatskoj

njemacka stragak

Samo 11 položenih vozačkih dozvola za cijelu godinu govori nam da nešto nije u redu sa zakonom o sigurnosti prometa u njegovom dijelu o vozačkim dozvolama za mopede i skutere do 49 ccm i brzine do 45 km/h.

 


Hrvatski zakon dozvoljava vožnju mladih vozača tek od 15 godina i daje im obavezu polaganja tri ispita (teorija, prva pomoć i praksa) te obvezu praktične vožnje u trajanju od 15 sati. To sve ne bi bilo možda i prepreka mladima da to ne košta čak 4.520 kn.
Mopedi i skuteri kojima je ta vozačka namijenjena koštaju jednako toliko, a neki i manje. Tako Baotian košta 3.800 kn, Tomos i Generic koštaju 7.700 kn bez popusta, Piaggio, Kymco, Yamaha i Peugeot oko 10.000 kn - svi također bez popusta i čestih akcija.


Nije problem samo u tome što imamo malo izdanih AM vozačkih dozvola, već što istovremeno imamo 521 izdanih vozačkih dozvola A1 kategorije na godišnjoj razini, što znači da je tih 511 mladih vozača (koji su prvo položili za A1) odmah sjelo na vozila na dva kotača do 125 ccm koja jure preko 100 km/h. Dakle, zakonodavac ih je natjerao da preskaču najmanju kategoriju, i time im uskratio iskustvo od dvije godine.


Za tu jednu godinu (od njihove 15-te do 16.-te godine) prema postojećem zakonu mladići u ovoj krizi nemaju 4.520 kn za vozačku dozvolu koja im je potrebnai samo jednu godinu, te nemaju još za dodatni trošak u vidu malog skutera, koji će ionako za jednu godinu morati mijenjati za veći.


Istu situaciju imamo i u drugim kategorijama. Statistika kaže da je položeno 1.039 vozačkih za A2 kategoriju, dok je a za otvorenu A kategoriju položilo 2.262 vozača. Dakle, mnogi vozači preskaču stepenice i sjedaju prerano na jake motocikle bez nužnog predznanja. Zakonodavac to još nije uvidio. Srećom da su svi drugi parametri, pri tome i oni koji su preuzeti ulaskom u EU, pridonijeli smanjenju smrtno stradalih motociklista na našim cestama.


Rješenja ima mnogo, no pitanje je ima li zakonodavac sluha. Ima puno varijanti koje se mogu promijeniti u cilju normalizacije i pristupačnosti onima kojima je vozačka namijenjena. Možda da se za najmanju AM kategoriju ostavi ispit iz teorije i prakse, ali da se odustane od 15 sati vožnje i da država pokloni, odnosno subvencionira, trošak ispita s troškom prve pomoći. Tada bi trošak bio upola manji a možda bi to zainteresiralo mlade vozače. Svi su prijedlozi dobrodošli, osim da se ostavi ovakvo postojeće stanje.


Spomenimo da neke članice EU nemaju zakon koji obavezuje vozače AM kategorije, za vozila koja idu do 45 km/h, da moraju polagati praktični dio, već je u takvim zemljama potreban samo teoretski dio.


Svrha zakona je educiranje mladih vozača i skupljanje iskustva postepeno, a ne represivnim zakonima hrvatskim vozačima onemogućiti ravnopravnost s europskim mladićima.


Više o toj temi, ali i o mogućnosti vožnje s B kategorijom motocikala do 125 ccm, pročitajte u aktualnom broju Moto Pulsa koji se nalazi na kioscima.

fbmp ytmp imp