Novosti

Tržište: Indijci dolaze

Uvodna-Indijci

Mahindra postaje vlasnik Peugeota, Hero do kraja 2015. stiže u Europu, Bajaj ima skoro polovicu KTM-a, dok BMW uskoro počinje suradnju s TVS-om. A od ranije su tu Royal-Enfield i LML.

 

U jednom od ovogodišnjih brojeva Moto Pulsa pisali smo o tome da bi indijski proizvođači motocikala, kada bi to htjeli, mogli ući na europsko tržište. No, nismo mislili da će se to dogoditi baš tako brzo kao što to sugerira razvoj događaja ove jeseni.

 

Naime, dogodile su se dvije ključne stvari koje ukazuju na to da će ozbiljni Indijci pokušati ostvariti ono što neozbiljnim kineskim proizvođačima na zahtjevnom europskom tržištu nije polazilo za rukom. Prvo je u listopadu Mahindra dala obvezujuću ponudu za preuzimanje 51% dionica skuterske filijale Peugeota i obećala odmah ubrizgati 15 milijuna eura u strateško povezivanje te dvije marke. Gotovo istodobno, u sjevernoj Italiji su otvorili novu tehničku bazu iz koje će se voditi razvoj njihova Moto3 projekta.

 

Druga važna stvar dogodila se u studenom, kada se na milanskom EICMA sajmu prvi put pojavila indijska marka Hero, najveći svjetski proizvođač vozila na dva kotača. Njihov plan je da do kraja 2015. uđu na najveća tržišta EU, prvo kroz skutere, među kojima će biti i hibridni modeli, a onda i motocikle. Posjetimo, Hero je donedavno tijesno surađivao s Hondom, a od prošle godine je većinski vlasnik američkog EBR-a (bivši Buell).

 

Dakako, od ranije je na europskom tržištu prisutan LML, nekadašnja podružnica Piaggioa koja i dalje proizvodi skutere po staroj Vespa recepturi, ali i Royal-Enfield, nekoć britanska marka koja sve veću važnost daje nostalgičnim europskim kupcima, što potvrđuje i vijest da je odnedavno njihov zaposlenik i kontroverzni dizajner Pierre Terblanche.

 

Isto tako, Bajaj u svom vlasništvu ima praktično polovicu KTM-a, a iz njihovih indijskih pogona već nekoliko godina dolaze modeli Duke i RC male zapremine. Uskoro bi u suradnji s TVS-om trebala započeti i indijska proizvodnja potpuno novih BMW modela male zapremine, a ne treba zaboraviti da se od ove godine iz Indije uvozi i Harley-Davidsonov ekonomični model Street 750.

fbmp ytmp imp