Novosti

Tržište: Prodaja u Hrvatskoj porasla za 70%

2015 YAM MT07 EU MS1RB STA 002

Prema europskom ACEM-u, hrvatsko tržište motocikala i skutera bezobrazno raste. No, realni rast je bitno manji od toga.

Europsko udruženje proizvođača motocikala (ACEM) objavilo je podatke prema kojima je europsko tržište motoriziranih vozila na dva i tri kotača u prva četiri mjeseca ove godine raslo 4,7%. Ohrabrujući podatak, ali istovremeno i niska stopa rasta u odnosu na rekordni skok od 70% koji je ubilježilo, ni manje ni više, baš hrvatsko tržište, pri čemu je u segmentu do 50 ccm zabilježen skok od naizgled nevjerojatnih 142%.

Dosad je Hrvatska u izvještajima ACEM-a uglavnom obarala negativne rekorde i utoliko je ljepše vidjeti da smo se konačno našli s druge strane spektra. No, sve to treba uzeti s rezervom. Za početak, takve astronomske stope raste govore da je hrvatsko tržište daleko od bilo kakve stabilnosti. Recimo, prošle godine je na sličan način rekorde obarala Grčka, prije toga Poljska. U zemljama sa zdravom ekonomijom i dobrom prodajom takve oscilacije nisu moguće.

Osim toga, glavnina rasta je ostvarena u onom najjeftinijem dijelu tržišta, a i tu tih 142% rasta više ne izgleda tako senzacionalno kada znamo da je umjesto prošlogodišnjih 319 prodano 772 mopeda i skutera do 50 ccm. Dakle, u tom je segmentu prodaja porasla za 453 komada, većina čega otpada na flotnu nabavu dostavnih službi. Nešto realnije stanje stvari otkrivaju podaci za 4. mjesec u kojem se bilježi pad sa 177 na 162 prodana primjerka. Dakle, u travnju je u segmentu do 50 ccm ubilježen minus od 8,5%, dok u Europi taj segment pada po stopi od 5,8%.

Ono što doista budi blagi optimizam je nastavak pozitivnih trendova u segmentu motocikala i skutera preko 50 ccm gdje je u prva četiri mjeseca ubilježen rast od 16,4%, što u prijevodu znači da je prodano 497 umjesto prošlogodišnjih 427 primjeraka. U tom dijelu su još i pozitivniji podaci za sam mjesec travanj u kojem je prodaja porasla za 17,9%.

Dakle, ne samo da je treću godinu zaredom hrvatsko tržište na putu oporavka, nego konačno bilježimo i neki opipljiviji rast. Druga je stvar što se još uvijek radi o relativno skromnih 1.269 primjeraka motoriziranih vozila na dva i tri kotača i što od toga samo spomenutih 497 ccm otpada na klasu iznad 50 ccm. U susjednoj Sloveniji je prodano 830 primjeraka iznad 50 ccm, a kad uzmemo u obzira da imaju otprilike upola manje stanovništva, ispada da se kod njih motocikli i ozbiljni skuteri prodaju skoro četverostruko bolje po glavi stanovnika.

fbmp ytmp imp