Novosti

Novitet: FB Mondial Hipster

hipster2

Nekoć slavni FB Mondial je uskrsnuo, a već i samo ime novog modela jasno sugerira na koju vrstu publike ciljaju.

50-ih godina prošlog stoljeća su stekli slavu Grand Prix pobjedama i naslovima u klasama 125 i 250, a posljednji put smo za njih čuli početkom ovog tisućljeća kad su pokušali pustiti korijenje sa superbike modelom Piega 1000. Sada se ponovo vraćaju s Hipsterom, koji već svojim imenom potvrđuje pripadnost trenutno popularnom futuro-retro stilu.

A Hipster djeluje kao zanimljiv spoj prošlosti i budućnosti. Kako smo to već navikli, žbičani naplatci, kvazi okruglo svjetlo, retrovizori koji izviru iz krajeva upravljača i scramblerovski podignuti ispušni sustav besramno se kombiniraju s tekovinama modernog doba kao što su radijalna kliješta, upside-down vilica, tekućinom hlađeni agregati...

U slučaju Hipstera se govori o dva jednocilindrična agregata. Manji ima 124,2 ccm, dvije bregaste osovine u glavi i razvija za tu klasu maksimalno dozvoljenih 15 KS. Veći ima 249 ccm, jednu bregastu osovinu i nešto konkretnijih 25 KS pri 9.000 okr/min. Oba modela broje 130 kg i 6 stupnjeva prijenosa, te se kotrljaju na dovoljno bucmastim gumama dimenzija 100/90-18 sprijeda i 130/70-17 straga. Čini se da je, barem zasad, njihov domet ograničen samo na talijansko tržište.

hipster012

fbmp ytmp imp