Novosti

Novitet: APWorks Light Rider

Light Rider uvodna

Airbus proizvodi elektrocikl koji nastaje 3D printanjem kako bi težio samo 35 kg i 50.000 eura.

Da, dobro ste pročitali. Airbus se počeo baviti i proizvodnjom motocikala. Da, budemo precizniji, riječ je elektrociklu, koji će se proizvesti u samo 50 primjeraka i to u Airbusovoj njemačkoj podružnici APWorks, specijaliziranoj za 3D printanje s prahom aluminijske legure „scalmalloy“, koja navodno kombinira lakoću aluminija sa snagom titana.

I tu se skriva sva zanimljivost ovog elektrocikla. Dakle, njegov neobični i šuplji okvir nastao je nanošenjem tisuća svega 30 µm tankih slojeva spomenutog praha. Takva konstrukcija je omogućila da cijeli elektrocikl teži samo 35 kg, što onda bitno olakšava posao elektromotoru snage 6 kW (8,1 KS). Baterija bi trebala imati soka za 60 km vožnje, no pod uvjetom da stalno ne ispitujete istinitost o tvrdnji maksimalnih 80 km/h i ubrzanju od 3 sekunde od 0 do 45 km/h.

Zato možete dokad hoćete ispitivati istinitost tvrdnje o traženih 50.000 eura i uvijek ćete doći do istoga zaključka; ne, tu nije jedna nula viška. A i da jest, Light Rider još uvijek ne bi nudio neki isplativi omjer uloženog i dobivenog.

fbmp ytmp imp