Novosti

Gasi se Victory Motorcycles

5805ee41c9290

Polaris je donio pomalo iznenadnu, iako razumljivu, odluku o gašenju marke Victory. Pažnju preusmjeravaju na Indian.

Istina je da su ponudu modela za Europu i više nego prepolovili za 2017., no mislili smo da im samo treba više vremena da se usklade s Euro4 normama. Ionako su najavili preusmjeravanje kursa i postupno preusmjeravanje ponude na nešto agresivnije modele s kojima će se odvojiti od bratskog Indiana i privući mlađe ili tradiciji manje sklone kupce. Na tom su tragu prije samo koji mjesec predstavili model Octane, sportski custom nastao na bazi Indianovog modela Scout, a u planu je bilo i stvaranje potpuno nove platforme.

No, umjesto daljnjeg razvoja situacije u tom smjeru stigla je vijest da Polaris ukida Victory, marku koji su samo stvorili prije 18 godina. Kao glavni razlog navodi se da Victory jednostavno nije ugrabio dovoljno veliki komad tržišnog kolača da bi postao profitabilan.

Kod američkih menadžera očito nema milosti; ako ne postoji perspektiva za zdravi rast, a uz to ni duboki povijesni korijeni, tvrtke sa slabijim stabljikama sijeku poput korova. Dakle,
po istom principu po kojem je svojedobno Harley-Davidson ugasio Buell, sada Polaris gasi Victory.

Ipak, u ta dva slučaja postoje neke bitne razlike, na temelju kojih je lakše razumjeti odluku Polarisa. Naime, Victory ni u jednom trenutku nije postao zvučno ime, posebno ne izvan teritorija SAD-a. Osim toga, dok je Buell za Harley-Davidson ipak predstavljao proširenje ponude, Victory se sa sestrinskom tvrtkom Indian borio za otprilike isti komadić tržišta. A tu kraj još uvijek uvjerljivo dominantnog Harley-Davidsona za trećeg igrača nije bilo mjesta.

Ispada tako da je početak kraja Victoryja nastupio prije nekoliko godina kada je Polaris kupio pravo na korištenje imena Indian i onda u kratkom roku osovio tu povijesnu marku na noge. Ironijom sudbine, Polaris je u tako kratkom vremenu uspio revitalizirati Indian upravo zahvaljujući iskustvu kojeg je stekao gradeći Victory od nule. Drugu ironiju nalazimo u tome što su i voznim osobinama Victory motocikli bili bolji od prosjeka američke industrije. No, sve to sad više nije ni važno. Victory na pragu punoljetnosti odlazi u povijest i prije nego su postali njezin dio. Nastavit će se samo proizvodnja rezervnih dijelova kroz idućih 10 godina.

High Ball

fbmp ytmp imp