Novosti

Novitet: Victory Octane

Victory Octane

Victory Octane je „frizirana“ verzija zabavnog Indiana Scout. 103 KS i manje od 4 sekunde do 100 km/h potvrđuju status sportskog cruisera.

U velikoj Polaris obitelji, marka Victory bi trebala biti zadužena za privlačenje nešto mlađe klijentele željne agresivnijih cruiser motocikala, dok bi Indian trebao ciljati na ljubitelje teške klasike. Ta je ravnoteža poremećena kad je predstavljen Indian Scout, koji je s tekućinom hlađenim agregatom i aluminijskim okvirom brojao 100 KS i 256 kg, te je kao takav bio veći sportaš i od najagresivnijih Victory modela koji imaju nepunih 90 KS i teže približno 300 kg, ljubaznošću zrakom i uljem hlađenog agregata te čeličnog okvira.

Ne bi li stvari ponovo sjele na svoje mjesto, u Polarisu su odlučili iskoristiti vrlo dobar Indian Scout (vidi test u 149. broju Moto Pulsa) kao bazu za razvoj dosad najagresivnijeg Victory modela. Navodno Indian Scout i novi Victory Octane dijele samo trećinu dijelova, no čine to tamo gdje je najvažnije, odnosno u području V2 agregata i aluminijskog okvira.

Pritom je modernom V2 agregatu za ovu priliku povećan provrt za 2 mm, čime je zapremina porasla sa 1.130 ccm na 1.179 ccm, a tome su pridodane i nove bregaste osovine kao i drugačije podešena elektronika. Imajući sve to u vidu, bilježi se relativno skroman skok sa 100 na 103 KS pri nepromijenjenih 8.000 okr/min, no i to je, u kombinaciji sa mršavljenjem na 243 kg (13 kg manje od Scouta), bilo dovoljno da se ubrzanje od 0 do 100 km/h spusti na manje od 4 sekunde.

Za razliku od Scouta koji se kotrlja na kotačima promjera 16 cola, novi Octane ima veće lijevane naplatke i niskoprofilnije gume dimenzija 130/70-18 sprijeda i 160/70-17 straga, no to u bitnome ne mijenja dojam da je ovaj Victory i vizualno sličan Indianu, pri čemu ih je iz daljine najlakše razlikovati po implementaciji maskice oko prednjeg svjetla.

Iako je objavu ovog noviteta Victory popratio i s nekoliko atraktivnih akcijskih fotografija (vidi donju galeriju) kakve inače ne vežemo uz američke crusier motocikle, moramo priznati da smo da smo - nakon pretpremijere u obliku natjecateljskog prototipa Project 156 za Pikes Peak utrku - očekivali kako će novi Victory biti ipak nešto više udaren na sportsku stranu, odnosno da će koketirati s naked filozofijom. No, to još ne znači da nas takvo što ne čeka u budućnosti.

fbmp ytmp imp