Novosti

Koncept: Can-Am Spyder F3 Daytona 500 Turbo

Can Am glavna 52A3479

Ovo je Spyder sa 150 KS kakvog smo oduvijek željeli vidjeti. I kakvog nikada nećemo voziti.

O Can-Am Spyderu postoje podijeljena mišljenja, koja su među motociklistima uglavnom negativna. No, druženje s bilo kojim Spyder modelom je zanimljivo vozačko iskustvo, najveći je problem u tome što vam elektronska pomagala ne daju da se vozite po rubu. Jednostavno, ako niste te sreće da vam vozačica Corse oduzme prednost, na Can-Am triciklima nemate previše razloga za lučenje adrenalina.

Ovaj koncept bi trebao riješiti taj deficit po pitanju uzbuđenja. Kao što to njegovo dugačko ime i sugerira, Spyder F3 Daytona 500 Turbo je opremljen turbopunjačom uz čiju pomoć trocilindrični agregat od 1.330 ccm umjesto standardnih 115 KS pri 7.250 okr/min razvija 150 KS pri 6.800 okr/min, što je dovoljno da od 0 do 96,5 km/h ubrza za 4,3 sekunde. Svoj obol svemu tome daje i posebno izrađen „protočni“ 3 u 3 auspuh slovenskog Akrapoviča, a tu je i obilje drugih detalja koji su izmijenjeni u odnosu na standardni F3, od sportskih Fox amortizera, preko posebnih LED svjetala do prednjeg spojlera u stilu NASCAR automobila. Zašto baš u tom stilu? Zato jer je Can-Am postao glavni sponzor NASCAR momčadi za koju voze Jeffrey Earnhardt i Bobby Labonte.

No, ono što, barem po našem mišljenju, ovaj koncept čini potencijalno zanimljivim je ugradnja bitno manje restriktivnog elektronskog paket koji konačno dopušta i bočno proklizavanje stražnje gume, čak i do te mjere da je moguće pisanje krugova. Ipak, teško da će taj softver prebaciti na serijski model. U strahu da će ih tužiti prvi Amerikanac koji bi bio katapultiran sa sjedala, pravna služba Can-Ama to nikad ne bi dopustila ugradnju takve liberalne elektronike, prije bi odobrili ugradnju turbopunjača. No, što je snaga s previše kontrole?

Can Am 52A3136

fbmp ytmp imp