Motosport

SBK: MV Agusta ulazi u Superbike prvenstvo

 

slikaXX

Nakon premijerne sezone u Supersportu, MV Agusta se na velika vrata vraća u svijet motosporta


Prošla su 4 desetljeća od totalne dominacije MV Aguste u svijetu motosporta. Iako je u posljednje vrijeme MV Agusta povremeno bila zastupljena u slabijim klasama, uključujući tu i ovogodišnju (dosta uspješnu) premijernu sezonu u Supersportu, tek bi 2014. trebala označiti povratak MV Aguste na veliku scenu. Istina, ne na Grand Prix utrkama, ali i Superbike prvenstvo predstavlja veliki zalogaj.

Nakon što su ove godine u Supersportu surađivali s momčadi ParkinGo, te se čak nekoliko puta domogli najniže stepenice pobjedničkog podija, za prelazak u višu klasu odabrali su rusku momčad Yakhnich Motosport, čiji je vozač Sam Lowes ove godine postao svjetski Supersport prvak za upravljačem Yamahe R6. Prema planovima, trebala bi biti riječ o dugogodišnjoj suradnji tijekom koje bi zajedničkim snagama razvijali Superbike i Supersport motocikli za potrebe tvorničke momčadi dugačkog naziva „MV Agusta Reparto Corse – Yaknich Motosport“, ali i za eventualno zainteresirane privatne momčadi.

Prema ambicioznim planovima, iduće godine bi se MV Agusta trebala nametnuti kao važan igrač u Supersportu, dok bi, nakon godine učenja, u Superbikeu trebali zasjati 2015. Vozačka postava za iduću sezonu nije još određena, zna se samo da će imati dva vozača u Supersportu i jednog u Superbikeu. Svjetski prvak Sam Lowes sigurno neće biti među njima, budući je odlučio raskinuti ugovor s momčadi Yakhnich, nakon što je testirao Superbike motocikl, koji su mu namijenili za iduću sezonu, i proglasio ga nedovoljno konkurentnim. Iako se o tome tada samo šuškalo, sada je sasvim jasno kako je Lowes tom prilikom doista testirao MV Agustu.



fbmp ytmp imp