Motosport

Dakar 2014: 7. etapa

Barreda-6

Nakon dana odmora, karavana je ušla u Boliviju i odradila prvi dio maratonske etape

etapa #7 Salta – Uyuni

poveznica cca. 400 km – brzinski ispit 306 km – poveznica 33 km – ukupno cca. 740 km

Za razliku od automobila i kamiona, koji su odvozili jednu kružnu etapu u široj okolici argentinskog grada Salta, motocikli i četverocikli su po prvi put u povijesti rally Dakar „izvezli" u Boliviju. Ipak, nije sve prošlo glatko budući zbog niskih oblaka medicinski helikopteri nisu mogli poletjeti u pravo vrijeme tako da je start brzinskog ispita pomaknut za 103 km.

Osim obilja blata, prvu etapu kroz Boliviju obilježila je i velika nadmorska visina, tako da je dobar dio natjecatelja vozio s rezervom, to više što je riječ o prvom dijelu maratonske etape, što znači da na kraju danu vozači nisu mogli računati na mehaničare i rezerve dijelove, nego su bili prepušteni sami sebi.

U takvim se uvjetima još jednom pokazao najbržim Barreda na Hondi, kojeg je Coma, koji je sa svojim KTM-om krenuo 4 minute prije njega, prepustio ispred i onda slijedio u stopu, lukavo kontrolirajući štetu. Blizu njih je cijelo vrijeme bila i plava Yamaha u rukama Despresa, koji se s trećim najbržim vremenom popeo na 10. mjesto u ukupnom poretku, ali je istovremeno još malo povećao svoj zaostatak od skoro 2 i pol sata.

Takvim razvojem događaja, Barreda se spustio ispod 40 minuta zaostatka za Comom, ali će i morati krenuti kao prvi na sljedeću etapu, a navigacija još uvijek nije njegova jača strana. Sličnih je problema imao i Duclos, koji je sa Shercom pobijedio prethodnog dana, te je ubrzo nakon što je otvorio prvu bolivijsku etapa zastranio sa zadanog smjera, izgubivši zbog toga treće mjesto u ukupnom poretku. Inače, zahvaljujući Esquerreu na Speedbrainu i Painu na Yamahi, imamo 5 različitih marki motocikala među prvih 6, s time da na ulasku u drugu polovicu relija daleko najbolje stoji KTM, s Comom na prvom i Viladomsom na trećem mjestu.

Poredak 7. etape:
1. Barreda Bort – Honda – 3h:28min:41sek
2. Coma – KTM - +4:03
3. Despres – Yamaha - +5:35
4. Pedrero Garcia – Sherco - +6:57
5. Przygonski – KTM - +8:56

Ukupni poredak:
1. Coma – KTM – 26h:40min:44sek
2. Barreda Bort – Honda - +38:14
3. Viladoms – KTM - +1:16:03
4. Duclos – Sherco - +1:16:35
5. Israel Esquerre – Speedbrain – +1:39:29












fbmp ytmp imp