Motosport

BMW se povlači i iz Endurance prvenstva

140123-photo1

Nakon Superbikea, BMW se povlači i iz utrka izdržljivosti.

 

Pod opravdanjem kako će novac preusmjeriti u razvoj novih serijskih modela, nova uprava BMW-a je još sredinom prošle godine najavila povlačenje iz motosporta, no činilo se da će se to odnositi samo na Superbike prvenstvo gdje su imali svoju tvorničku momčad. U svjetskom endurance prvenstvu, gdje je BMW samo pružao podršku belgijskoj momčadi The Event, a pod imenom BMW Motorrad France, stvari su trebali ostati neprimijenjene.

 

Štoviše, natjecateljski S 1000 RR je trebao biti i unaprijeđen za 2014., no sada su odlučili kako će se u potpunosti povući i iz utrka izdržljivosti, odnosno iz trećeg najprestižnjeg svjetskog prvenstva, nakon MotoGP-a i Superbikea. Donošenju takve zakašnjele odluke vjerojatno je dijelom kumovao i pogled na prošlogodišnje rezultate, gdje su na 4 održane utrke uspjeli osvojiti samo drugo mjesto na 8h Oscherslebena te su tako završili tek na 12 mjesto u ukupnom poretku.

 

S druge strane, BMW je nakon dugo vremena uspio razbiti dominaciju japanskih proizvođača u tom sportu, te je još na kraju 2012. bio u igri za osvajanje naslova svjetskog prvaka, završivši na kraju kao 2., iza nepobjedivog Suzukija, a ispred momčadi Yamahe i Honde. Odlaskom BMW-a će prvenstvo svakako izgubiti na raznovrsnosti, ali sve to ne znači da će se plavo-bijeli propeler u potpunosti povući iz motosporta.

 

U Superbike prvenstvu će Superstock prvak Sylvain Barrier voziti S 1000 RR izrađen po Evo specifikacijima, a pojavila se i nada kako bi se BMW mogao vratiti TT utrkama na otoku Manu. Naime, Michael Dunlop se razišao s Hondom i ostao bez angažmana, a najkonkretnija glasina koja se dosad vezala uz ime prošlogodišnjeg četverostrukog pobjednika je upravo potencijalni dogovor s BMW-om. No, zasad je sve stalo samo tim špekulacijama.

fbmp ytmp imp