Motosport

SBK: Kaos u Laguna Seci

uvodna-LSC

Druga utrka je dva puta bila prekinuta zbog padova, da bi onda u završnom sprintu slavio Sykes nakon što je ispred njega pao Melandri, pobjednik iz prve utrke.

 

Prva utrka u karizmatičnoj Laguna Seci neće se dugo pamtiti. Ključni trenutak se zbio već u prvom krugu kada je vodeći Sykes malo pogriješio u famoznom Corkscrew zavoju i tako olakšao Aprilijinom dvojcu da se proguraju ispred njega. U slijedeća 24 kruga poredak prve trojice se uopće nije mijenjao, samo se povećavala razlika između njih, pa je tako slavio Melandri sekundu ispred timskog kolege Guintolija, dok je Sykes na Kawasakiju dohvatio najnižu stepenicu pobjedničkog postolja sa skoro 7 sekundi zaostatka.

 

Zato je u drugoj utrci bilo i previše akcije. Ovaj puta je Sykes uspio zadržati vodstvo, ponovo proganjan od strane Melandrija i Guintolija, no u 11. krugu je utrka prekinuta nakon što je Lowes udario u Baza u zavoju Corkscrew i otkotrljao se u malu izletnu zonu. Nakon kratke pauze, odlučeno je da će se odraditi sprint utrka od samo 7 krugova, no stvari se još nisu ni zahuktale, a već je došlo do novog prekida. Nakon izlaska na ciljnu ravninu, Barrier je izgubio kontrolu nad BMW-om i udario u betonski zid koji dijelu stazu od boksova. Iako je izgledalo opasno, čini se da je Barrier, koji je ove godine već jedva preživio automobilsku nesreću, ipak prošao „samo" s lomom noge.

 

Nakon još jedne pauze, uslijedio je i treći start druge utrke, koja je ponovo skraćena na 7 krugova. Ni tu nije nedostajalo padova, pa je tako prvo sa staze izletio Melandri (vidi foto), koji je u tom trenutku bio u vodstvu, a nedugo zatim je, dok je napadao Giuntoija, u Corkscrew zavoju pao i Giugliano, čiji se Ducati vratio nasred staze, ali ga je nadolazeća skupina vozača ipak nekako uspjela izbjeći. Na kraju je slavio Sykes ispred Guintolija, čime je vozač Kawasakija još malo povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku, dok si je bodove za treće mjesto pribrojio Rea na Hondi.

 

Klasa Supersport je propustila okupljanje u Laguna Seci, a svi zajedno se vraćaju u akciju tek za dva mjeseca utrkom u Jerezu, nakon čega slijede još samo okupljanja u Magny Coursu, možda u JAR-u i završetak sezone u Kataru. Sa 44 boda razlike u odnosu Guintolija, čini se da je Sykes već sada sasvim blizu obrane titule svjetskog prvaka.

 

TRENUTNI POREDAK:

1. Sykes – Kawasaki - 325 bodova
2. Guintoli – Aprilia – 281
3. Rea – Honda – 261
4. Baz – Kawasaki – 253
5. Melandri – Aprilia - 217

fbmp ytmp imp