Motosport

MotoGP: Marquez izgurao Lorenza

UvodnaSilverstone2014

Marquez se u Silverstoneu doslovno progurao kraj Lorenza na putu do 11. pobjede ove sezone. Rossi je kompletirao podij.

 

Kad su se Lorenzo i Marquez izdvojili u vodstvu, činilo se da je lako predvidljiv rasplet utrke u Silverstoneu. Marquez je trebao do tri kruga prije kraja slijediti plavu Yamahu, a onda se s lakoćom probiti u vodstvo i osvojiti 11. pobjedu ove sezone. Rezultat je bio dosta takav, ali je vozač Honde do njega ipak došao nešto teže nego što se očekivalo.

 

Zaplet je počeo 7. krugova prije kraja kada je pri kočenju na kraju najduže ravnice Marquez prošao kraj Lorenza kao da ovaj stoji. Međutim dva kruga kasnije Marquez odlazi preširoko na tom istom kočenju i uporni Lorenzo se vraća u vodstvo, da bi tri kruga prije kraja uslijedio konačni obračun. Marquez je jednostavno odlučio pobijediti i započeo agresivan napad koji je rezultirao kontaktom njih dvojice, ali ne i promjenom pozicija, da bi se u idućem zavoju aktualni svjetski prvak jednostavno sunovratio s unutarnje strane Lorenza te ga nakon još jednog kontakta izgurao s idealne linije. Nakon toga je Marquez odvozio bez greške i pobijedio sa 7 desetinki sekunde ispred Lorenza, koji se kasnije čak ni nije previše bunio, iako je baš on idejni kreator teze da MotoGP ne bi smio biti kontaktni sport.

 

Otprilike jednako neizvjesna bila je borba za najnižu stepenicu podija, a u kojoj su sudjelovala druga dva tvornička vozača Yamahe i Honde, ali i tvornički vozač Ducatija. Nakon nekoliko izmjena pozicija, Rossi je prošao ciljem prije Pedrose, dok je petoplasirani Dovizioso našao utjehu u tome što je, usprkos žestokom tempu prve dvojice, završio utrku unutar 10 sekundi za pobjednicima, što je još jedna potvrda da Ducati polako napreduje.

 

Iako se u jednom trenutku činilo da bi Kallio mogao pobjeći, Moto2 utrka je bila barem jednako zanimljiva. Kako je to kod njega običaj, Rabat je u drugoj polovici utrke postajao sve brži, te je tako bez problema sustigao svog timskog kolegu, a za sobom je povukao i MaverickaVinalesa. Ipak, na kraju se pitanje pobjednika trebalo riješiti između vozača momčadi Marc VDS Racing, pri čemu se u doista bespoštednom obračunu Rabat pokazao agresivnijim i spretnijim i tako za 5 bodova povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku.

 

I u Moto3 utrci su o pobjedniku odlučivala timski kolege, odnosno Alex Rins i Alex Marquez na Hondama, no disali su im za vrat Bastianini na KTM-u i Oliviera na Mahindri, kojem je pobjeda izmakla za samo 123 tisućinke sekunde, a svejedno je završio kao tek 4. Uglavnom, Rins je podgrijao svoje gotovo ugasle nade o mogućem osvajanju naslova prošavši ciljem 11 tisućinki sekundi ispred Marqueza, koji se opet primakao na samo 13 bodova zaostatka za Millerom, nakon što je ovaj s tvorničkim KTM-om prošao ciljem kao tek 6.

 

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 288 bodova
2. D. Pedrosa – Honda – 199
3. V. Rossi – Yamaha – 189
4. J. Lorenzo – Yamaha – 157
5. A. Dovizioso – Ducati – 129

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 233 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 216
3. M. Vinales – Kalex – 166
4. D. Aegerter – Suter – 123
5. S. Corsi – Kalex – 100

 

Moto3:
1. J. Miller – KTM – 179 bodova
2. A. Marquez – Honda – 166
3. A. Rins – Honda – 150
4. E. Vazquez – Honda – 145
5. R. Fenati – KTM – 135

fbmp ytmp imp