Motosport

SBK: Dvostruka pobjeda Melandrija

SBKJerez

Melandri je donio nove dvije pobjede Apriliji, ali je time istovremeno i smanjio šanse Aprilije da s Guintolijem dođe do naslova svjetskog prvaka.

 

Malo što se može prigovoriti dvostrukoj pobjedi Melandrija. U obje je utrke po istom scenariju i bez najmanje greške došao do potpuno zasluženih pobjeda, no pritom je bez imalo emocija izbio bodove iz ruku svog kolege Guintolija i tako smanjio šanse da se Aprilia, u svojoj možda i posljednjoj Superbike sezoni, domogne naslova prvaka.

 

Naime, Melandri već neko vrijeme nema realne šanse za osvajanje naslova, dok je Guintoli uoči posljednja tri okupljanja ove sezone kasnio relativno dostižna 44 boda za Sykesom. Ipak, da bi pritom sustigao Sykesa, nije mu dovoljno samo da pobjeđuje na utrkama, nego i da se što više vozača nagura između njih dvojice.

 

U prvoj utrci u Jerezu sve je počelo baš tako. Guintoli je s Aprilijom poveo, dok se Sykes sa Kawasakijem borio na rubu prve desetorice. No, kako je utrka odmicala tako se Guintoli sve teže borio sa istrošenim gumama dok je njegov timski kolega Melandri bio sve brži te ga je nekoliko krugova prije kraja lagano obišao na putu do pobjede i tako mu izbio 5 bodova. Da stvar bude nepovoljnija po Guintolija, Sykes je profitirao od toga što su odustali neki vozači ispred njega, pa se tako domogao 5. mjesta, iza trećeplasiranog Daviesa na Ducatiju i Reae na Hondi te malo ispred Lavertyja na Suzukiju.

 

Na kraju svega, Guintoli je ipak mogao biti i donekle zadovoljan što je smanjio svoj zaostatak za solidnih 9 bodova, nadajući se da bi se takav trend mogao nastaviti i u drugoj utrci. I tu je Guintoli poveo utrku, a iako ga je ovaj put Sykes pokušao pratiti ubrzo je shvatio da su Aprilije prebrze pa je praktično bez otpora propustio ispred sebe Melandrija, nadajući se da će on, baš kao i u prvoj utrci, hladnokrvno pobijediti svog kolegu. I nije pogriješio u toj procjeni. Melandri je s lakoćom obišao Guintolija, koji je tako ponovo završio kao drugi, ali je ovaj put osvojio samo 4 boda više od Sykesa, koji je bez ikakvih problema zadržao treće mjesto ispred Daviesa, Reae i Lavertyja.

 

Dakle, Guintoli je u Jerezu smanjio svoj zaostatak za Sykesom sa 44 na 31 bod, no mogao je i na samo 21 bod da je Melandri bio malo kolegijalni. Istina, to ne bi bilo baš najpoštenije, ali bi svakako dodatno začinilo završnicu sezone u kojoj predstoje još samo utrke u Magny Coursu i onda noćno okupljanje u Kataru.

 

U klasi Supersport je već sve riješeno. Bila je to fantastična utrka u Jerezu, u kojoj je, iako je još imao samo teoretske šanse za naslov, Cluzel dao sve od sebe i svoje MV Aguste. Usprkos vidljivih problema sa mjenjačem, Cluzel se fanatično borio s Marinom na Kawasakiju i VD Markom na Hondi, sve do pretposljednjeg kruga kada se u zadnjem zavoju probio s trećeg na prvo mjesto, ali je pritom i malo pretjerao pa se su njegovi snovi u naslovu prvaka rasplinuli u pijesku. Tako je pobjeda pripala VD Marku na Hondi, koji je na najbolji način potvrdio osvajanje titule svjetskog prvaka, dok je drugo mjesto ugrabio američki vozač Jacobsen na Kawasakiju, koji je iskoristio pomutnju koju je izazvao pad Cluzela te se probio ispred svog timskog kolege Marina.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 20 utrka):
1. Sykes – Kawasaki – 352
2. Guintoli – Aprilia – 321
3. Rea – Honda – 285
4. Melandri – Aprilia – 267
5. Baz – Kawasaki – 262

 

Proizvođači
1. Kawasaki – 369
2. Aprilia – 368
3. Honda – 285
4. Ducati – 249
5. Suzuki – 220

 

Supersport (nakon 9 utrka)
1. Vd Mark – Honda – 185
2. Marino – Kawasaki - 109
3. Cluzel – MV Agusta – 107
4. Zanetti – Honda – 90
5. Coghlan – Yamaha – 88

 

Proizvođači
1. Honda – 206
2. Kawasaki – 155
3. MV Agusta – 121
4. Yamaha – 98
5. Triumph - 9

fbmp ytmp imp