Motosport

Dakar 2015: U smjeru kazaljke na satu

Dakar-ruta-2015

 

Argentina, Čile, Bolivija i više od 9 tisuća prašnjavih kilometara, od čega polovica otpada na brzinske ispite. Nije zamišljeno da bude lako.

 

Start je 4. siječnja u argentinskom Buenos Airesu, cilj je na istoj lokaciji 13 dana i nekih 9 tisuća kilometara kasnije. Mogli bi biti i sasvim precizni te konstatirati da je za vozače motocikala i četverocikala ucrtano ukupno 9.295 km, od čeka 4.752 km otpada na brzinske ispite s mjerenjem vremena, no uzmite to samo kao okvirne vrijednosti budući situacija na terenu i vremenske neprilike svake godine traže određene modifikacije rute.

 

Plan je da se vozi u smjeru kazaljke na satu, pri čemu prve tri dugačke i vjerojatno ne pretjerano zanimljive etape vode na istok Argentine, četvrta donosi prelazak preko Anda i ulazak u Čile, odakle se iduće dva dana juri na sjever kroz pustinju Atacama. Na sjeveru Čilea je predviđen i dan odmora, nakon čega slijedi još jedan prelazak preko Anda i ulazak u Boliviju, pri čemu je riječ o maratonskoj dionici, što znači da na kraju dana natjecatelji neće moći računati na pomoć svojih mehaničara.

 

Idućeg jutra slijedi povratak u Čile istom rutom, pa onda skretanje na jugoistok, prije još jednog prelaska preko Anda i još jedne maratonske etape kojom se karavana vraća u Argentinu. Onima koji su uspjeli izdržati dotadašnjih 7 tisuća kilometara i nekoliko etapa s nadmorskom visinom većom od 3.500 m, preostaju još „samo" tri dugačka koraka na putu povratka u Buenos Aires.

 

Ovo će biti sedmi reli Dakar organiziran na teritoriju Južne Amerike, a iako je svako dosadašnje izdanje bilo priča za sebe, organizatori će podbaciti ako se ovogodišnja ruta ne pokaže i jednom od najtežih. Kao i prošle godine, nekoliko etapa će vozači motocikala i četverocikala voziti sami, bez da im smetaju automobili i kamioni, a imat će i zasebni dan odmora.

Etape

fbmp ytmp imp