Motosport

MotoGP: Aprilia testirala novi V4 agregat

1.ApriliaRacing Bautista

Isprobavši novi V4 agregat s pneumatski upravljanjem ventilima, Aprilia je završila ovogodišnje pripreme za povratak u MotoGP prvenstvo.

 

S prvim danom prosinca počinje i zimska zabrana MotoGP testiranja, pa je tako momčad Gresini Aprilia sam kraj studenog zaključila testiranjima u Jerezu, gdje su Bautista i Melandri imali priliku isprobati najnoviju verziju Aprilijinog MotoGP motocikla s kojim će nastupati iduće sezone. Testiranje je bilo posebno važno zbog toga što su prvi put mogli isprobati V4 agregat opremljen pneumatskim upravljanjem ventila, a iako su prvi dojmovi pozitivni, jasno je da je razvoj tek počeo.

 

Inače, Aprilia će iduće godine nastupati s motociklom koji se i okvirom i bazom agregata izravno naslanja na natjecateljsku verziju modela RSV4, s kojim je Guintoli upravo osvojio Superbike prvenstvo. Pravi i potpuno novi MotoGP prototip biti će spreman tek za 2016., a iako bi baza agregata mogla ostati ista, ostaje za vidjeti hoće li do onda Aprilia razviti i tzv. „seamless" mjenjač, kakvog već duže vrijeme imaju Honda, Yamaha i Ducati, a razvija ga i Suzuki.

 

U nastavku prenosimo službeno izvješće Aprilije s posljednjih ovogodišnjih testiranja u Jerezu:

 

Jerez (Španjolska), 27. studenog 2014. – Tri puna dana posla za vozače i za tim na drugom testiranju u sklopu Aprilijinog MotoGP projekta. Nakon testiranja u Valenciji prije dva tjedna Alvaro Bautista i Marco Melandri vratili su se na svoje Aprilia MotoGP motocikle kako bi se pripremili za nadolazeću sezonu 2015.
Vremenske su neprilike nažalost opet odredile raspored testiranja, pogotovo tijekom zadnjeg dana (u četvrtak) uz učestale pljuskove i konstantno mokru stazu.

 

Unatoč prekidima uslijed vremenskih uvjeta, Aprilijini motocikli potvrdili su da su dobro osmišljeni, a to je bitno za daljnji tijek razvoja motocikla.

 

Na Jerezu, vozači Aprilije imali su priliku upoznati se s novim V4 pogonskim agregatom koji je opremljen pneumatskim ventilima. Pogonski agregat, koji pruža više snage od prethodne verzije agregata s konvencionalnim ventilima, debitirao je na stazi u četvrtak budući da se tim u utorak koncentrirao na podešavanje elektronike i postavki uz korištenje prethodne verzije agregata.

 

Alvaro Bautista je u tri dana odvozio 131 krug s najboljim vremenom od 1'40.6 dok je Melandri odvozio 123 kruga uz najbolje vrijeme od 1'41.5.

Pred timom je još puno posla, no zadovoljni su s rezultatima ovih testiranja na andaluzijskoj stazi i osjećaju optimizam prije zimske stanke. Službeno testiranje nastavlja se 4. veljače na stazi Sepang u Maleziji.

 

Romano Albesiano: „Unatoč lošim vremenskim uvjetima prikupili smo puno podataka koji su uglavnom pozitivni. Ovo je bila naša prva prilika za testiranje novog pogonskog agregata s pneumatskim ventilima, a rezultati su obećavajući po pitanju maksimalne snage i kontrole, iako nas očekuje još puno posla u podešavanju mape rada. Alvarovo navikavanje na Apriliju napreduje, to vrijedi i za njegove rezultate no i dalje ostaje puno prostora za napredak. Marco se i dalje navikava na Bridgestone gume, poprilično kompleksan problem koji bi zahtijevao puna tri dana testiranja pa će se za to morati pričekati sljedeća testiranja na Sepangu."

 

Alvaro Bautista: „Možemo biti zadovoljni s ishodima testiranja iako nas je loše vrijeme ometalo u radu. Tijekom prvog dana nastavio sam koristiti motocikl s jednakim postavkama koje sam koristio u Valenciji. Koncentrirali smo se na podešavanje šasije i pronašli smo neke postavke koje mi odgovaraju i dozvoljavaju da u potpunosti upoznam motocikl. Tijekom drugog dana počeo sam koristiti novi pogonski agregat s pneumatskim ventilima. Ima puno snage ali očekuje nas puno posla vezano za njenu isporuku. Danas smo odradili nekoliko krugova na mokroj stazi što je bilo korisno za procjenu performansi pogonskog agregata u tim uvjetima. Sada nas očekuje zimska stanka. Ja ću se malo odmoriti i oporaviti nakon duge sezone, a nakon toga se vraćam na trening kako bi bio spreman za testiranja u veljači. U međuvremenu ću definitivno posjetiti Apriliju i osobno se upoznati s naporima koje inženjeri ulažu u razvoj motocikla."

 

Marco Melandri: „Ovo su bila tri zanimljiva, a istovremeno i vrlo zahtjevna dana. Iz kruga u krug sve bolje shvaćam gdje se moram popraviti i što trebam promijeniti kako bi se osjećao ugodnije. I dalje se osjećam poprilično nesigurno. Mislim da moram odvoziti još nekoliko kilometara kako bi se riješio tog osjećaja. Novi pogonski agregat imao je nekoliko dječjih bolesti, što je i normalno u toj fazi, no već smo uvidjeli njegove pozitivne strane i na što se moramo koncentrirati kako bi ga poboljšali. Pred nama je dugo razdoblje odmora koje ćemo iskoristiti za razvoj i pripremiti se za testiranje na Sepangu. Svi naporno rade i cijeli tim osjeća entuzijazam. To je atmosfera koja mi ulijeva nadu."

4.ApriliaRacing Melandri

fbmp ytmp imp