Motosport

Dakar 2015: KTM Rally Factory Racing Team

Uvodna Marc Coma  1 1024

 

KTM i Coma su najbliže što možete doći sigurnoj okladi u nesigurnom svijetu najteže utrke. Bila bi to njegova 5. pobjeda na rallyju Dakar.

 

Iza njih je 13. uzastopnih pobjeda na ovom natjecanju, a s njima je i dalje Marc Coma koji je pobijedio i ove godine i s punim pravom put juriša na svoje peto slavlje. Utoliko više što mu na tom putu po prvi put ne stoji glavni konkurent i peterostruki pobjednik Despres, koji je nakon prošlogodišnjeg preseljenja u redove Yamahe odlučio potpisati za Peugeot i smjestiti se za upravljač automobila.

 

Dakako, to ne znači da će Comi biti lako. Momčad Honde ima novi motocikl i taman dovoljno iskustva da ih više ne zadovoljavaju samo osvajanje etapnih pobjeda, a i Yamaha je dovoljno dobra da ne propusti eventualno ponuđenu priliku. No, Coma i KTM su i dalje glavni favoriti, dok je Viladoms - koji je prošle godine trebao samo pomagati Comi, a svejedno je završio kao drugi – prva rezerva za slučaj da glavna zvijezda negdje zapne.

 

Budući vuče nezgodnu ozljedu ramena, portugalski veteran Faria će vjerojatno imati ulogu pomagača, dok (riskantno) ulaganje u budućnost predstavlja angažman britanskog vozača Sama Sunderlanda, koji iza sebe ima samo dva nastupa na Dakru i 5 završenih etapa, ali i jednu etapnu pobjedu i 2 tvorničke momčadi. Naime, odmah nakon što je na prošlom reliju Dakar s tvorničkom Hondom odnio pobjedu na 3. etapi, a onda zbog pogreške u navigaciji u tehničkog kvara odustao već idući dan, Sunderland je potpisao ugovor s KTM-om i upao u tvorničku momčad.

 

Osim toga, KTM će pružiti maksimalnu podršku i trojici vozača koji nisu dio tvorničke momčadi, među kojima je najiskusniji i najbrži poljski natjecatelj Jakub Przygonski. Od ostalih brojnim „privatnika" za upravljačem KTM-a treba istaknutu Casteua, te slovačke vozače Jakeša i Svitka, a kao i mnogo puta dosad, austrijskim motociklom će upravljati i slovenski veteran Miran Stanovnik, koji i s navršenih 50 godina života ima potencijala završiti među prvom dvadesetoricom.

2 100571 KTM

fbmp ytmp imp