Motosport

Dakar 2015: 4. etapa – Barreda i Coma u bijegu

54ada74dbcbc77.56653993

Nakon 8 sati i prelaska Anda bili su tek na startu brzinca i ulaska u pustinju Atacama, gdje je počela selekcija i među onim najbržima.

 

4. etapa – Chilecito – Copiapo: poveznica 594 km, brzinski ispit 315 km

 

Trebali su ustati u gluho doma noći, preći preko Anda, smrzavati se na 4.800 metara nadmorske visine i projuriti kroz granicu Argentine i Čilea, da bi nakon 8 sati vožnje i prevaljenih skoro 600 km stigli tek na početak brzinskog ispita dugačkog 315 km. A taj ih je relativno kratki brzinac odveo u pustinju Atacama i sučelio s prvim ogromnima dinama.

 

Bilo je zapretpostaviti da će se ulaskom u pustinju izdvojiti oni najbolji i najiskusniji od onih koji imaju sirovu brzinu, ali im još uvijek fale finese u navigaciji. Tako je i Walkner, senzacionalni pobjednik prethodnog dana, vrlo brzo zalutao, a isto se dogodilo i Priceu, što znači da su austrijski i australski rookie vozači ispali iz prve petorice. No, oni su barem ostali u igri s nešto više od pola sata zaostatka, dok je Sam Sunderland, pobjednik prve etape, odustao nakon pada i lakše ozljede ramena.

 

Srećom po KTM, u svojim redovima imaju i daleko iskusnije vozače, a među njima prije svega Marca Comu, koji se probio na drugo mjesto ukupnom poretku. Doduše, pritom je izgubio dodatne dvije minute u odnosu na Barredu, koji je startao 2 minute iza njega, slijedio mu tragove, sustigao ga i onda pratio do samog ulaska u cilj. Tako se vozač Honde dodatno učvrstio u poretku, s varljivih 13 minuta prednosti, dok je njegov kolega Goncalves bio jedan od onih koji su malo ozbiljnije zalutali, što ga je koštalo pada na treću poziciju u ukupnom poretku.

 

Iznenađenje dana je bio čileanski vozač Pablo Quintanilla, koji je sa svojim KTM-om bio treći najbrži, ispred iskusnih KTM-ovih vozača Viladomsa i Farie, te se pomaknuo na odlično 6. mjesto u poretku. Dobro je prošao u Argentinac Pizzolito s Hondom, Duclos sa Shercom je bio 7., dok je simpatična Laia Sanz 8. najbržim vremenom na etapi i penjanjem na 12. poziciju u ukupnom poretku, ponovo pokazala da zna voziti muški. Miran Stanovnik je bio 44. najbrži, no svejedno je zadržao 41. poziciju u ukupnom poretku s nepuna 3 sata zaostatka.

 

Poredak na 4. etapi:

1. Barreda – Honda – 3h:27min.28sek
2. Coma – KTM - + 1.59
3. Quintanilla – KTM - + 2.49
4. Viladoms – KTM – + 10.44
5. Faria – KTM - +10.55

 

Ukupni poredak nakon 4. etape:

1. Barreda – Honda – 13h:10min.33sek
2. Coma – KTM - + 12.49
3. Goncalves – Honda – + 20.29
4. Faria – KTM - + 23.05
5. Viladoms – KTM - +24.51

fbmp ytmp imp