Motosport

Dakar 2015: 8. etapa - Kaos na velikom slanom jezeru

Dakar8

Očajan dan za Barredu i Hondu, dobar za Comu i KTM. Sol je nagrizla ambicije nekih tvorničkih vozača i tako ozbiljno poremetila poredak na vrhu.

 

Bilo je lijepo vidjeti masovni start u grupama od 30 vozača, no ako se pita većinu natjecatelja, čak i one koji su iz te situacije izašli kao pobjednici, prelazak preko velikog slanog jezera se nije trebao ni dogoditi. Naime, ruta je započela s više od 100 km čiste jurnjave preko najvećeg slanog jezera na svijetu, problem je bio u tome što zbog kiše ta slana ravnica nije bila suha kao što je to obično slučaj, nego je najvećim dijelom bila prekrivena s nekoliko centimetara vode. Ili bi bolje bilo reći solne kiseline?

 

Pribrojite tome nadmorsku visinu od 3.600 metara, temperaturu jedva iznad nule, laganu kišu, očajnu vidljivost i motocikle sposobne potegnuti 170 km/h i imate recept za katastrofu. Dosad se iz sigurnosnih razloga znala promijeniti ruta i onda kad nikad nikome nije bilo jasno zašto je to učinjeno, no ovaj put su uporno inzistirali na prvotnom planu iako je jedan dio vozača čak prijetio bojkotom. Možda su organizatori morali ustrajati i pod pritiskom sveprisutnog bolivijskog predsjednika Moralesa, koji je još večer ranije lakonski ustvrdio kako je upravo prešao preko cijelog slanog jezera bez ikakvog problema. Doduše, on je to učinio u helikopteru.

 

No, iako je bilo odustajanja zbog nekoliko padova i pothlađivanja iscrpljenih vozača, nije to bio samo sigurnosni problem. Otopljena površinska sol se lijepila na sve dijelove motocikla, blokirajući hladnjake i nagrizajući elektroniku. Osjetio je to na svojoj koži i dosad vodeći Barreda, koji je završio etapu samo zato jer ga je više od 400 km šlepao timski kolega Israel, izgubivši pritom više od 3 sata i svaku šansu za pobjedu. S njima se u cilj jedva dovukao i Rodrigues, koji je tako u jednom dana potonuo sa 6. na 16. mjesto u ukupnom poretku.

 

Sofisticirana Honda je očito najteže podnosila sol, no probleme su imali i druge tvorničke momčadi. Tako je KTM ostao bez prošle godine drugoplasiranog Viladomsa, a velike probleme je imao i Walkner, dok Yamaha više ne može računati na usluge Botturija i Metgea. Jasno, veliko osipanje među prvom dvadesetoricom donijelo je neke iznenađujuće rezultate, ali i velike promjene u poretku.

 

Coma je pazio na tehniku i završio kao tek 9. najbrži, ali i to je bilo i više nego dovoljno da konačno preuzme vodstvo u ukupnom poretku. Osim toga, uspio je i malo razvući prednost u odnosu na sada drugoplasiranog Goncalvesa, koji ostaje jedina Hondina nada za pobjedu. Iza njega je čitava armada KTM-ovih vozača, trenutno predvođenih „privatnikom" Qunitanillom, koji je odnio prvu etapnu pobjedu i „polu tvorničkim" Australcem Priceom, koji u svom prvom nastupu na tom reliju drži odlično 4. mjesto, sa samo 16 minuta zaostatka za Comom.

 

Za svaki slučaj, tu su i bitno iskusniji Svitko i Faria, Duclos sa Shercom drži 7. mjesto, dok je prva rezerva Honde sada Laia Sanz, koje je s 5. najbržim vremenom došla dosad najbliže tome da jedna žena osvoji etapnu pobjedu, a usput se pomaknula i na 9. mjesto u ukupnom poretku. Yamahu ponovo predvodi Pedrero Garcia, koji je etapu završio kao 2. najbrži i popeo se na 11. mjesto u ukupnom poretku, a blizu ulaska među desetoricu najboljih konačno je i njihov nominalno prvi vozač Olivier Pain. Spomenimo i da je izuzetno teške uvjete znalački iskoristio Miran Stanovnik, koji je bio 22. najbrži i tako se u jednom danu pomaknuo sa 37. na 27. mjesto u ukupnom poretku.

 

Poredak na 8. etapi:

1. Quintanilla – KTM – 2h:56min.19sek
2. Pedrero Garcia – Yamaha – +0.11sek
3. Svitko – KTM - +0.12
4. Price – KTM - +0.41
5. Sanz – Honda - + 2.36

 

Ukupni poredak nakon 8. etape:

1. Coma – KTM - 28h:51min.12sek
2. Goncalves – Honda – + 9.11
3. Quintanilla – KTM - + 11.11
4. Price – KTM - +15.56
5. Svitko – KTM - +26.30

fbmp ytmp imp