Motosport

SBK: Bayliss se (privremeno) vraća u Superbike!

bayliss-povratak

Bayliss će u Phillip Islandu zamijeniti Giugliana, koji se teško ozlijedio na testiranjima. Treba li se nadati čudu?

 

Nakon što je Giugliano pao na netom završenim testiranjima i zaradio napuknuće dva kralješka, činilo se da mu Ducati - u samo nekoliko dana koliko je ostalo do prve utrke u Phillip Islandu - ne stigne naći dostojnu zamjenu. A onda se dobrovoljno javio Troy Bayliss i tako izazvao pravu malu senzaciju.

 

Australac se spokojno umirovio još 2008., nakon što je osvojio svoj treći Superbike naslov, no povremeno je ipak odrađivao ulogu testnog vozača Ducatija, pri čemu je posljednji put Panigale isprobao prošle godine. Osim toga, u posljednje vrijeme se ozbiljno posvetio flat-track utrkama tako da je za pretpostaviti kako je ovaj 45-godišnjak još uvijek u dobroj vozačkoj formi.

 

Svejedno, nemalo je iznenađenje da se nakon 7 godina pauze odlučio vratiti u svjetsko prvenstvo, pa bilo to i privremeno za samo jedan vikend u Phillip Islandu. Doduše, doktori predviđaju da će Guigliano morati mirovati barem 90 dana, što znači da će vrlo vjerojatno propustiti i drugu utrku sezone, a Tajland i nije tako daleko od Baylissove rodne Australije. Tko zna?

 

Što se može očekivati od Baylissa? Teško je reći, ali nakon tolike pauze ne treba se nadati čudu poput onog kojeg se u donekle sličnoj situaciju dogodilo u Valenciji 2006. Te se godine, nakon 3 ne baš uspješne MotoGP sezone, Bayliss vratio u Superbike prvenstvo i odmah osvojio svoj drugi naslov. Kao nagradu za to, u Ducatiju su ga na zadnjoj utrci MotoGP sezone još jednom posjeli na Desmosedici kao zamjenu za ozlijeđenog Gibernaua. Bayliss je došao, vidio i pobijedio, prvi i zadnji put u MotoGP karijeri.

 

Teško da se u ipak poznim vozačkim godinama nešto takvo može sada ponoviti i u Superbikeu, no već je dovoljno veliko čudo i to što se vratio. Makar i samo privremeno.

fbmp ytmp imp