Motosport

Rally Dakar: Marc Coma odlazi u aktivnu mirovinu

MarcComaPovlacenje

Peterostruki pobjednik Dakra postaje sportski direktor utrke koja ga je proslavila. Iznenađujuća odluka na vrhuncu sportske karijere.

 

Nakon što je prije godinu dana njegov najveći protivnik Cyril Despres objavio obrat u karijeri i nastavak utrkivanja u kategoriji automobila, sada je Marc Coma najavio možda još šokantniju prekretnicu. Naime, Španjolac je na vrhunce karijere prihvatio ponudu Etiennea Lavignea i postao sportski direktor relija Dakar. Zanimljivo je da to toga došlo nakon što je dosadašnji dugogodišnji sportski direktor David Castera postao novi kopilot u Peugeotu Ciryla Despresa.

 

Marc Coma je nastupio na 12 relija Dakar i sve do prošle godine vodio žestoku borbu sa Cyrilom Despresom. Nakon što je Despres 2014. prešao na Yamahu, a 2015. vozio za Peugeot, Coma ga je s dva uzastopna slavlja sustigao po broju pobjeda. Budući je u međuvremenu ušao u 39. godinu života bilo je za očekivati kako će peterostruki pobjednik u skorije vrijeme priječi u kategoriju automobila, no sada je sasvim izvjesno kako će umjesto toga istraživati bespuća Južne Amerike i određivati rutu kojom će juriti njegovi bivši protivnici.

 

Iako se Španjolac očito odlučio povući na vrhuncu sportske karijere, ostaje za vidjeti hoće li u svom novom i prenatrpanom rasporedu možda naći vremena da nastupi na još nekom od manjih cross-country relija. Naime, Coma je šesterostruki svjetski prvak u toj grani motosporta i do trenutka ove objave je bio na najboljem putu da obrani prošlogodišnji naslov.

 

U svakom slučaju, odlazak Come predstavlja veliki gubitak za KTM, utoliko više što im Honda opasno puše za vratom. Na širokom platnom spisku im ostaju iskusni Faria i Viladoms te buduće zvijezde Sunderland i Walkner, a nedavno ja za njih potpisala i Laia Sainz. No, nitko od njih (još) nije vozač kalibra Marca Come.

fbmp ytmp imp