Motosport

SBK: Rea samo 9 stotinki i 6 bodova od titule

0675 R10 Davies-rEA

Žestoke borbe Reae i Daviesa, te 3. mjesto Biaggija dovoljan su razlog da Superbike utrka u Maleziji još neko vrijeme ne potone u zaborav.

 

U početku nije slutilo na to da će se obje utrke Rea i Davies do posljednjeg metra boriti za pobjedu. Naime, u prvoj je utrci uvjerljivo najbolje krenuo Sykes i već nakon nekoliko krugova u odnosu na spomenuti dvojac stvorio zalihu od 3 sekunde. Međutim, Sykes nije bio svjestan da nametnutim ritmom previše troši gume na svom Kawasakiju, pa je tako 4 kruga prije kraja izgubio vodstvo i počeo poput kamena tonuti u poretku, zaustavivši se na tek 5. mjesto.

 

Nakon što ga je obišao, njegov timski kolega Rea je Daviesu s Ducatijem lukavo prepustio uživanje u vodstvu. A onda ga je u posljednjem krugu napao, što je kulminiralo dvostrukim međusobnim pretjecanjem u zadnjem zavoju, nakon čega je Rea s Kawasakijem prošao ciljem 12 stotinki sekunde ispred Daviesa. Deset sekundi kasnije kroz cilj prolazi umirovljeni Max Biaggi, koji je u Maleziji, baš kao i ranije u Misanu, nastupio s pozivnicom i bez imalo respekta prema svojim bitno mlađim kolegama s Aprilijom došao do 3. mjesta. Tako je u 44. godini života postao najstariji vozač koji se penjao na SBK podij, s time da je i dosadašnji rekord bio u njegovim rukama.

 

U drugoj utrci Biaggi nije još za koji sat rastegnuo taj rekord, nego je umjesto toga pao u prvom zavoju prvog kruga, pri čemu je kolateralna žrtva bio i Sykes, koji je uspio izbjeći pad, ali je prilikom obilaženja Biaggija potonuo u poretku. U pokušaju da nadoknadi izgubljeno, Sykes pada 10 krugova prije kraja, nakon čega s oštećenim motociklom nije mogao bolje od osvajanja bodova za 14. mjesto.

 

Sykes je tim posrtanjem izgubio i teoretske šanse za osvajanje naslova, no to nije značilo da je Rea automatski postao novi svjetski prvak, čak 6 utrka prije kraja sezone. Naime, s dvostrukom pobjedom na prethodnom okupljanju u Laguna Seci, Davies je skupio dovoljno bodova da malo ojača svoje strogo teoretske šanse za osvajanjem naslova, pa je tako, da bi već u Maleziji osvojio titulu, Rea trebao pobijediti vozača Ducatija, koji je u drugoj utrci vodio praktično od početka do kraja.

 

Kao i nekoliko sati ranije, Rea je odlučio napasti u samoj završnici, a sve je kulminiralo kontaktom u zadnjem zavoju, nakon čega je Davies s Ducatijem ipak prvi prošao ciljem, pri čemu je pobjeda, a onda i potvrda osvajanja titule, pobjegla vozaču Kawasakija za samo 9 stotinki sekunde. Ipak, ako već nije teoretski, onda je praktično doista sve riješeno, budući bi na sljedećih 6 utrka, sve da i Davies pobjedi na svakoj od njih, Rea trebao osvojiti još samo 6 bodova.

 

I dok je u klasi Superbike sve jasno, borba za naslov prvaka u klasi Supersport postaje svakom utrkom sve napetija. Tako je u Maleziji trenutno vodeći Sofuoglu produžio ravno već u prvom zavoju i potonuo na 7. mjesto. Do sredine utrke vozač Kawasakija sustiže vodeći dvojac, ujedno i jedine konkurente za naslov, no PJ Jacobsen s Hondom i Cluzel s MV Agustom su u završnici utrke držali dovoljno visoki tempo da se ponovo odlijepe od Sofuoglua. Iako mu se Cluzel u cilju približio na samo 9 stotinki sekunde, Jacobsen je vodio praktično svih 14 krugova i tako, potpuno zasluženo, postao prvi američki vozač koji je odnio pobjedu u klasi Supersport. Istovremeno je obojici dodatno pomogao Zanetti, koji je u posljednjem krugu obišao Sofuoglua i potisnuo ga na treće mjesto, pa tako turski vozač tri utrke prije kraja ima samo 13 bodova prednosti u odnosu na Cluzela i 28 bodova više od Jacobsena.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 452 boda
2. C. Davies – Ducati – 308
3. T. Sykes – Kawasaki – 295
4. L. Haslam – Aprilia – 259
5. J. Torres – Aprilia – 186

 

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 168
2. J. Cluzel – MV Agusta – 155
3. P. Jacobsen – Honda – 140
4. L. Zanetti – MV Agusta – 113
5. G. Rea – Honda - 88

fbmp ytmp imp