Motosport

SBK: Rea i Kawasaki osvojili Superbike prvenstvo

ahi R11 Jerez Rea GB49989-uvodna

Sykes i Davies su razmijenili pobjede, a Rea je riješio i posljednje formalnosti. Usput je Kawasaki osigurao i konstruktorski naslov.

 

Bila je to samo stvar formalnosti. Rea je u Jerezu trebao jedan plasman među prvu desetoricu da i službeno potvrdi osvajanje svojeg prvog naslova, a Britanac je taj uvjet zadovoljio već u prvoj utrci dana. Doduše, nije išlo sve po špagi, pa tako prvi put ove sezone nije završio na podiju, vidno „šepajući" u sredini zavoja, no uspio je iza svojeg Kawasakija zadržati Haslama na Apriliji te osvajanjem četvrtog mjesta debelo potvrditi osvajanje titule čak 5 utrka prije kraja sezone.

 

Pobjedu je odnio njegov timski kolega Sykes, koji je s Kawasakijem vodio od samog početka do kraja i bez ikakve drame prošao ciljem 3 sekunde ispred Daviesa na Hondi, koji je opet imao zdravu prednost u odnosu na trećeplasiranog VD Marka na Hondi.

 

Sykes je najbolje otvorio i drugu utrku dana, no ovaj je put, na osjetno višoj temperaturi asfalta, previše „umorio" svoje gume, tako da ga je taman negdje na pola puta obišao Davies, koji je nakon toga bez većih problema došao do pobjede. Davies se očito uspio stopiti s Ducatijem, pa je tako na posljednjih 6 utrka došao do četiri pobjede i dva druga mjesta, učvrstivši se na drugom mjestu ukupnog poretka.

 

Malo iza njegovih leđa vodila se borba dva vozača Aprilije. Kako to na stazi u Jerezu često biva, Haslam se u zadnjem zavoju zadnjeg kruga odlučio na očajničko pretjecanje svojeg mlađeg timskog kolege, no otišao je preduboko na kočenju tako da je na veselje domaće publike Torres prošao kao drugi ciljem, s manje od 2 sekunde zaostatka za Daviesom.

 

Rea je ponovo završio kao 4., dok je Sykes potonuo na 5. mjesto, no i s time je britanski dvojac osigurao Kawasakiju konstruktorski titulu. Tako je japanski proizvođač u jednom danu došao do trećeg vozačkog i prvog konstruktorskog naslova u Superbike prvenstvu. A čini se da će istu dvostruku krunu osvojiti i u Supersport prvenstvu.

 

Naime, dotad sasvim otvorena borba za naslov Supersport prvaka doživjela je svoj antiklimaks još u petak, kada je drugoplasirani Cluzel pao s MV Aguste i slomio nogu. Vodeći Sofuoglu nakon toga nije kalkulirao, nego je s Kawasakijem vodio od početka do kraja prilično dosadne utrke.

 

Iako mu je bio relativno blizu, Amerikanac Jacobsen ga ni u jednom trenutku nije napao, no i drugo mjesto mu je bilo dovoljno da preuzme i drugo mjesto u ukupnom poretku i ostane u igri za naslov, iako bi se trebalo dogoditi čudo da u preostale dvije utrke vozač Honde nadoknadi zaostatak od 33 boda. Treći je ciljem prošao Zanetti na MV Agusti, četvrti je bio Smith na Hondi, dok je Terol nastupio kao zamjena za ozlijeđenog Cluzela i u svojoj prvoj Supersport utrci došao do 5. mjesta.

 

Do kraja sezone su ostale još utrke u francuskom Magny Coursu i katarskom Losailu, a kompletne rezultate s utrka u Jerezu možete pogledati u galeriji, dolje niže.

 

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 478 boda
2. C. Davies – Ducati – 353
3. T. Sykes – Kawasaki – 331
4. L. Haslam – Aprilia – 286
5. J. Torres – Aprilia – 210

 

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 193
2. P. Jacobsen – Honda – 160
3. J. Cluzel – MV Agusta – 155
4. L. Zanetti – MV Agusta – 129
5. G. Rea – Honda - 88

 

fbmp ytmp imp