Motosport

SBK: Yamaha se vraća preko momčadi Crescent

Yamaha-superbike-2016

Yamaha otima Suzukiju momčad i Alexa Lowesa, a Hondi krade Guintolija i glavnog sponzora. Sve je spremno za 2016!

 

Obitelj Denning već pola stoljeća zarađuje kruh prodajom Suzuki motocikala. Štoviše, veza je toliko duboka da je Paul Denning bio vođa Suzukijeve MotoGP momčadi do 2011., nakon čega je preko momčadi Crescent nastavio braniti interese Suzukija u Superbike prvenstvu. Međutim, ili u Suzukiju nisu mogli obećati da će mu za 2016. konačno isporučiti novi i konkurentni GSX-R 1000, ili je Yamaha na stol stavila ponudu koju Paul nije mogao odbiti. Vjerojatno je kombinacija i jednog i drugog.

 

U svakom slučaju, Crescent Suzuki od iduće sezone postaje Crescent Yamaha. Japanci će osigurati tvorničku podršku i vrhunski pripremljenu Yamahu R1, koja se tijekom 2015. kalila na nacionalnim i internacionalnim prvenstvima, a Denning u miraz donosi Alexa Lowesa, koji je u protekle dvije sezone sa Suzukijem pokazao da zna biti vraški brz, ako već ne i konstantan.

 

No, nije Yamaha stala na žulj samo Suzukiju, nego i Hondi. Pritom im vjerojatno nitko neće zamjeriti otimanje Sylvaina Guintolija, budući se svjetski prvak iz prošle sezone ionako nije najbolje snašao za upravljačem CBR-a, no momčadi Ten Kate sigurno nije drago što je u paketu s francuskim vozačem u redove Yamaha otišao i glavni sponzor Pata.

 

Povratak Yamahe će svakako uzburkati sve manju Superbike baru, koju je ove godine dodatno zamutila izražena dominacije Reae i Kawasakija. Ostaje još za vidjeti hoće li i Suzuki ipak nekako prezimiti u Superbike prvenstvu i gdje će na kraju završiti Melandri, koji je po kuloarima sve donedavno slovio kao prvi izbor Yamahe.

fbmp ytmp imp