Motosport

Dakar 2016: Plan B – Argentina i Bolivija

Dakar2016-planB-uvodna

Brza, vrlo brza ruta, ali bez pravih pustinjskih etapa. Nema sumnje, Dakar je bitno osakaćen odustajanjem Čilea i Perua.

 

Nakon što su prvo Čile, a onda i Peru, otkazali gostoprimstvo, trebalo je u kratkom roku značajno modificirati rutu. Ograničeni na teritorij Argentine i Bolivije, organizatori su na kraju isplanirali reli koji će imati jednak broj radnih dana i otprilike istu kilometražu kao što je bilo prvotno planirano, no teško da će imati jednaku privlačnost, kako za natjecatelje tako i za publiku.

 

Uglavnom, umjesto da krene iz glavnog grada Perua i započne s nekoliko dana surfanja na golemim pješčanim dinama, reli će 3. siječnja još jednom krenuti iz Buenos Airesa, nakon čega slijede tri vrlo dugačke etape, s iznimno brzim i prašnjavim brzinskim ispitima. Slijedi kružna ruta oko Jujuya, pa prelazak na teritorij Bolivije, gdje će natjecatelji provesti tri dana na velikim visinama i odraditi jednu maratonsku etapu bez pomoći mehaničara.

 

Nakon povratka u Argentinu i dan odmora u Salti 10. siječnja, reli nastavlja po originalno planiranoj ruti do cilja u gradu Rosario, gdje bi sve trebalo okončati 16. siječnja. Sve u svemu, pred vozačima je desetak dana jurnjave po argentinskim pustopoljinama, što znači da će glavninu posla odrađivati na vrlo brzim makadamskim dionicama. Opasnosti neće nedostajati, ali hoće pješčanih dina i zahtjevne navigacije, čime se dodatno pojačava novodobni trend po kojem je Dakar sve manje maratonska pustinjska avantura, a sve više naporan niz dugačkih sprintova.

Na dnu je popis etapa za Dakar 2016.

Dakar2016-planB

03/01: Buenos Aires - Villa Carlos Paz

04/01: Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo

05/01: Termas de Río Hondo - Jujuy

06/01: Jujuy - Jujuy

07/01: Jujuy - Uyuni

08/01: Uyuni - Uyuni

09/01: Uyuni - Salta

10/01: Dan odmora - Salta

11/01: Salta - Belén

12/01: Belén - Belén

13/01: Belén - La Rioja

14/01: La Rioja - San Juan

15/01: San Juan - Villa Carlos Paz

16/01: Villa Carlos Paz - Rosario

fbmp ytmp imp