Motosport

MotoGP: Lorenzo pobjedom došao na -14

VX5EIWZD96C0OZV60M18-uvodna

Lorenzo nije vidio ni pad Marqueza, ni nasrtaje Rossija na Pedrosu. Četiri utrke prije kraja vozače Yamahe dijeli samo 14 bodova.

 

Ako kažemo da je Lorenzo u svom stilu vodio od prvog do zadnjeg kruga, mogli bi pomisliti da je utrka u Aragonu bila poprilično dosadna. No, radnja je bila napeta cijelo vrijeme, čak i u srednjem dijelu utrke kada se, naizgled, nije događalo ništa.

 

Uglavnom, Marquez nije imao savršen start, što je omogućilo Lorenzu da povede već od prvog zavoja. Ipak, Marquez se do kraja prvog kruga probio pored Iannonea i zalijepio za rep Yamahe, no već je u drugom krugu pogriješio na ulasku u lijevi zavoj, zbog čega je popustila prednja guma. Bilo je to njegovo već peto odustajanje ove sezone, nakon kojeg su nade o obrani naslova svedene na minimum.

 

Lišen pritiska Marqueza, Lorenzo je ubrzo došao do prednosti od 3 sekunde, koje je uz manje varijacije držao do samog kraja. U međuvremenu je Rossi ušao u prvi zavoj kao 6., te se relativno lako probio pored Pola Espargaroa, a onda nešto teže pored Iannonea. U 4. krugu je sustigao Pedrosu, koji je od Marqueza naslijedio 2. mjesto, te ga onda strpljivo pratio do 5 krugova prije kraja.

 

A onda je uslijedilo nekoliko napada. Pokušavao je Rossi i na kraju ciljne ravnice i u zavoju broj 4., no morao je kočiti toliko kasno da bi Pedrosa uvijek ima bolju liniju na izlasku iz zavoja. U posljednjem krugu se Rossi ipak nakratko uspio zadržati u vodstvu, no Pedrosa ga je odmah potom agresivno napao s unutarnje strane, pri čemu je došlo i do laganog kontakta nakon kojeg je Talijan prešao preko vanjskog rubnika. Činilo se da je to bilo to, no Rossi je još jednom očajnički napao na ulazu u šikanu, samo da bi vidio kako se Pedrosa na izlasku iz zavoja ponovo vraća ispred njega ne bi li prošao ciljem s 9 stotinki prednosti.

 

S dva vozača na podiju, Movistar Yamaha je prvi put nakon 2010. godine osigurala momčadski naslov, no važnije od toga je da se ovom pobjedom Lorenzo približio Rossiju na samo 14 bodova, a ostale su još četiri utrke do kraja. Četvrto mjesto u utrci (i ukupnom poretku) osigurao je Iannone s Ducatijem, koji je i sa svježe iščašenim ramenom bio 16 sekundi brži od timskog kolege Doviziosa, koji je u neizvjesnoj borbi za 5. mjesto pobijedio redom Aleixa Espargaroa (Suzuki), Crutchlowa (Honda) te Smitha i Pola Espargaroa na Tech 3 Yamahama.

 

Iako je mogao osigurati Moto2 naslov već u Aragonu, čini se da je Zarco odlučio igrati na sigurno. Nakon što je utrka prekinuta, pa skraćena na 14 krugova, najbolje su krenuli Rabat, Rins te Lowes, koji će na kraju završiti 3. Iako je vodio najveći dio utrke, Rabat se nije mogao otarasiti Rinsa, pa je tako očekivano došlo do obračuna u zadnjem krugu. Na kraju je prvi ciljem, tek drugi put ove sezone, ipak prošao Rabat i tako još malo produžio nade o eventualnoj obrani naslova, čak i ako je realno nemoguće u preostale 4 utrke nadoknaditi 78 bodova zaostatka. Iako je prošao ciljem tek 6., Zarco na sljedećoj utrci u Motegiju ima novu meč loptu.

 

U Moto3 klasi je ostao potpuno isti razmak od 55 bodova između vodećeg Kenta i njegova progonitelja Bastianinina nakon što su obojica pali u dramatičnom zadnjem krugu utrke. Prvo je Bastianini udario u zadnji kraj Bindera, nakon čega su obojica izletjeli sa staze, a onda je Kent u zadnjem zavoju utrke zakrenuo glavu kako bi vidio tko mu je s vanjske strane i samo trenutak kasnije bio katapultiran iz sjedala Honde nakon što mu je popustila stražnja guma. U takvom kaotičnom raspletu pobjeda je pripala Olivieri na KTM, do svog prvog podija je dojurio Navarro s Hondom, dok je treće mjesto ugrabio Fennati s još jednim KTM-om.

 

U galeriji možete pogledati rezultate svih utrka.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 14 utrka)

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 263 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 249
3. M. Marquez – Honda – 184
4. A. Iannone – Ducati – 172
5. B. Smith – Yamaha – 143

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 284
2. T. Rabat – Kalex – 206
3. A. Rins – Kalex – 184
4. S. Lowes – Speed Up – 144
5. T. Luthi – Kalex – 142

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 234
2. E. Bastianini - Honda – 179
3. M. Oliveira – KTM – 159
4. R. Fenati – KTM - 155
5. N. Antonelli – Honda – 136

fbmp ytmp imp