Motosport

Dakar 2016: Yamaha

NDRFWXQ31YXL23AXVRO3

Yamahin motocikl je ponovo dorađen i podvrgnut dijeti, a vratio se i Rodrigues. No, teško da ih možemo proglasiti favoritima.

Prethodni Dakar je bio rezultatska katastrofa i u tom smislu Yamaha ima velike šanse za napredak. Uostalom, gore ne može. Od potpuno novog motocikla se mnogo očekivalo, no pokazao se previše zahtjevnim za vožnju teškim terenom, tako da se nakon odustajanja Botturija i Metgea samo Pain na kraju našao među prvom desetoricom, a i to na samom rubu.

Za predstojeći Dakar su olakšali i doradili motocikl, a u momčad se vratio i Helder Rodrigues, portugalski veteran koji je Yamahu već bio dovodio do najniže stepenice pobjedničkog postolja, no kao da nikad nije pokazivao veće ambicije od toga. Prošle godine je došao do dvije etapne pobjede, no na kraju je završio kao tek 12. što je rezultiralo time da je nakon 3 godine dobio otkaz u momčadi Honde.

Osim toga, Yamaha je u međuvremenu ostala bez Paina, koji je 2013. nekoliko dana bio u vodstvu relija, a 2014. završio kao treći u ukupnom poretku. Ovaj put će radije voziti privatni KTM, dok se Metge uspio izboriti za upravljač tvorničke Honde.

Tako uz povratnika Rodriguesa u tvorničkoj momčadi Yamahe ostaje samo Alessandro Botturi, koji je jak poput bika, a ponekad i brz poput munje, ali tek treba ostvariti neki zapaženiji rezultat. Povremeno bi mogao zasjati i nizozemski veteran Frans Verhoeven, no sve upućuje na to da bi se ipak moralo dogoditi malo čudo pa da nekog od Yamahinih vozača vidimo u borbi za sam vrh poretka.

fbmp ytmp imp