Motosport

FIM Endurance prvenstvo će se voziti i preko zime

Endurance16 17

Iduća Endurance sezona će završiti u kolovozu, a nova početi već u rujnu 2016. s 24h Bol d'Ora i završiti u srpnju 2017. s 8h Suzuke.

TV kuća Eurosport je preuzela organizaciju FIM Endurance prvenstva netom prije prve utrke sezone i već tijekom 2015. povećala gledanost te vrste motosporta. No, odmah su počele pripreme i pregovori oko promjene dosadašnjeg formata, sve kako bi Endurance prvenstvo postalo zanimljivije, atraktivnije i gledanije.

Tako će 2016. biti posebna po tome što ćemo u istoj kalendarskoj godini, skoro pa i u istom mjesecu, vidjeti završetak jednog i početak drugog prvenstva. Dakle, plan je da se nakon 24h Le Mansa u travnju, 12h Portimaoa u lipnju, 8h Suzuke u srpnju i 8h Oscherslebena u rujnu podvuče crta i proglasi prvaci za 2016. godinu. I da odmah poslije toga, već u rujnu, s legendarnom utrkom 24h Bol d'Ora počne nova sezona koja će završiti u srpnju 2017. s 8h Suzuke.

Time se otvara prostor da se jedan dio prvenstva odradi u zimskom periodu, kada je za ostale grane motosporta, a prije svega MotoGP i Superbike, mrtva sezona. Jasno, to podrazumijeva da će se te zimske utrke odraditi u nekim toplijim krajevima, poput, recimo, Malezije, ali i da će se povećati broj samih utrka. Isto tako, zanimljiva je ideja da prvenstvo završi s 8 satnom utrkom u japanskoj Suzuki, možda i najatraktivnijim događanjem sezone, no istovremeno postoje velike šanse da će do tog trenutka pitanje prvaka već biti riješeno.

Naime, ove godine je sezona završavala s 24h sata Bol d'Ora, a budući se na tako dugačkoj utrci dodjeljuju bodovi nakon 8, 16 i 24 sata, takav je format ostavljao teoretsku mogućnost da više momčadi nadoknadi bodovni zaostatak i dođe do titule. Na 8h sati Suzuke će biti bitno manje šanse za takav preokret u samoj završnici, utoliko više što na toj specifičnoj utrci, kraj lokalnih kamikaza i samo za tu utrku oformljenih tvorničkih timova s MotoGP i Superbike vozačima, europske momčadi koje voze cijelo prvenstvo uglavnom imaju sporedne uloge i skupljaju bodovne mrvice.

Provizorni FIM Endurance kalendar za 2016.

9. i 10. travanj – 24h Le Mansa
25. lipanj – 12h Portimaoa
31. srpanj – 8h Suzuke
27. kolovoz – 8h Oscherslebena

Više u ovoj kategoriji: « Dakar 2016: Yamaha Dakar 2016: Honda »
fbmp ytmp imp