Motosport

8h Oscherslebena: Dominacija Yamahe, Marko Jerman treći

8hOsch 17 GMT94

U Yamahinom dvoboju, tim GMT94 pobijedio je YART, a Jermanov MACO nadmudrio Kawasakijevu momčad Bollinger.

Utrku za 8h Oscherslebana povela je Suzukijeva momčad SERT, koja je i vodeća u prvenstvu, no Vincent Phillipe je ubrzo pao, tako da su na kraju završili kao tek 9. Nakon toga su za pobjede borile dvije momčadi Yamahe, koje su imale različitu strategiju, ali i različite gume budući GMT94 koristi Dunlop, a YART Bridgestone pneumatike.

Momčad GMT94 je većinu utrke uživala u vodstvu koje uglavnom nije prelazilo minutu razlike. Situacija se malo zakomplicirala kada su zaradili stop&go kaznu, no onda su krenuli još žešće, posebno David Checa koji je pritom oborio i rekord staze, tak da su on, Niccolo Canepa i Mike di Meglio donijeli momčadi GMT94 drugu pobjedu u nizu, nakon slavlja na 24h Le Mansa. Momčad YART, za koju su vozili Brock Parkes, Kohta Nazome i ozlijeđeni Marvin Fritz, je nakon 318 krugova i više od 1.100 km zaostala 30 sekundi.

Još napetija je bila borba za treće mjesto. S tri kruga zaostatka za vodećima, slovački tim MACO, za kojeg voze Greg Junod, Anthony Dos Santos i Slovenac Marko Jerman, se u samoj završnici odlučio kockati i uspjelo im je završiti utrku s preostalim kapljicama goriva, nadmudrivši tako tim Bolliger Kawasaki, koji je nekoliko minuta prije kraja skrenuo na brzo nadolijevanje goriva. Peto mjesto je pripalo timu F.C.C TSR Honda, koji je na početku utrke izgubio vrijeme zbog puknuća gume.

Bez obzira na slab plasman, momčad SERT ostaje na vrhu ukupnog poretka, no GMT94 Yamaha sada kasni samo 7 bodova. U ovogodišnjem Endurance prvenstvu je preostala utrka u Slovačkoj, a onda i završnica na 8h Suzuke.

TRENUTNI POREDAK:

1. SERT (Suzuki) – 108 bodova
2. GMT94 Yamaha – 101
3. SRC Kawasaki – 92
4. YART (Yamaha)- 86
5. F.C.C TSR Honda - 84
6. MACO Yamaha - 75

Rezultati utrke 8h Oscherslebena:

8hOsch 17 rez

fbmp ytmp imp