Motosport

SBK: Prva pobjeda Sykesa ove sezone

Donington WorldSBK Race 1 Sykes GB48718

Dramatične Superbike utrke u Doningtonu protekle su u znaku Kawasakija, koji je došao do 100. pobjede zaslugom Sykesa i Reae.

Subotnju Superbike utrku u Doningtonu poveo je Chaz Davies s Ducatijem, no on pada već u 7. krugu tako da vodstvo preuzima Rea s Kawasakijem. Za to vrijeme je Sykes s drugim Kawasakijem polako hvatao ritam i 6 krugova prije kraja obišao Reu, kojem u to vrijeme već vibriraju gume. Dok je Sykes polako nestajao na horizontu, Rea je imao sve veće probleme te je na kraju katapultiran s motocikla nakon što mu je pukla guma.

Sykes je tako došao do 9. uzastopne pobjede na Doningtonu, dok je drugo mjesto, sa 16,5 sekundi zaostatka, pripalo već umalo zaboravljenom, ali očito još uvijek brzom Leonu Haslamu, koji već neko vrijeme nastupa u britanskom SBK prvenstvu, a ovdje se pojavio s pozivnicom, za upravljačem Puccetti Kawasakija. U borbi za treće mjesto Alex Lowes je s Yamahom bi malo brži od Melandrija s Ducatijem, te se tako pobrinuo da Britanci na domaćem terenu okupiraju pobjedničko postolje. Peti je bio Vd Mark na drugoj Yamahi, šesti Camier s MV Agustom, sedmi Mercado s Aprilijom, dok se Davies uspio vratiti u utrku i skupiti prstohvat bodova za 8. mjesto.

Rea je u nedjeljnu utrku krenuo tek iz četvrtog reda, ali je svejedno već početkom drugog kruga bio u vodstvu. Sykes je istovremeno zapeo u gužvi u prvom zavoju i tek se u 7. krugu probio do drugog mjesta. Odlučan da dođe do 10. uzastopne pobjede u Doningtonu, ali i 100. pobjede Kawasakija u SBK prvenstvu, Sykes je počeo sustizati timskog kolegu, no na kraju je ipak Rea bio taj koji je slavio. U poprilično kaotičnoj utrci, u kojoj je samo 14. vozača vidjelo cilj, Davies je s popriličnim zaostatkom završio treći, Vd Mark i Lowes su s Yamahama osvojili bodove za 4. i 5. mjesto, dok je Camier s MV Agustom ponovo bio 6.

Odličan vikend za Kawasaki potvrdio je i Sofuoglu, koji je bez veće drame došao do treće uzastopne pobjede u klasi Supersport 600, te se tako nakon propuštanja prve dvije utrke, i odustajanja u trećoj, već našao na drugoj poziciji u ukupnom poretku. Trenutno vodeći Mahias (Yamaha) se za to vrijeme zabavljao s Cluzelom (Honda) te se u konačnici uspio izboriti za drugu stepenicu pobjedničkog postolja. Prigodno domaćinski, poredak prve petorice zaključili su Stapleford i Kennedy s Triumph motociklima.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike (nakon 12 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 260 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 205
3. C. Davies – Ducati – 185
4. M. Melandri – Ducati – 137
5. A. Lowes – Yamaha – 121

Supersport (nakon 6 utrka)
1. L. Mahias – Yamaha – 105 bodova
2. K. Sofuoglu – Kawasaki - 75
3. S. Morais – Yamaha – 68
4. J. Cluzel – Honda - 55
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 55

fbmp ytmp imp