Motosport

WEC: Zvučna vozačka imena na 8h Suzuke

8WCVLJUDGRWOD47NLXTP

Dok Miller, Bradl, Lowes, Van der Mark voze za slavu, Suzuki i Yamaha se bore za titulu.

8h Suzuke je posljednja utrka ovogodišnjeg svjetskog endurance prvenstva, utoliko zanimljivija što dvije vodeće momčadi, odnosno SERT (Suzuki) i GMT 94 Yamaha, dijeli samo 1 bod. U osnovi, ona momčad koja tog 30. srpnja bude bolje plasirana, makar i za jednu poziciju, osvojit će naslov prvaka. No, samo pod uvjetom da uopće završe u bodovima, što i nije tako lak zadatak s obzirom da je tu riječ o specifičnoj utrci, u kojoj nastupaju specijalizirane japanske momčadi, kao i posebne tvorničke momčadi japanskih proizvođača, oformljene samo za tu priliku.

U tim posebnim tvorničkim momčadima nastupaju jaka imena iz svijeta MotoGP i Superbike. Tako je tvornička momčad Yamahe za obranu naslova u Suzuki angažirala svoje Superbike vozače, odnosno Alexa Lowesa i Michaela van der Marka, koji je tu već pobjeđivao s Hondom. Treći član momčadi Katsuyuki Nakasuga je široj javnosti možda manje poznat, ali riječ je o testnom vozaču Yamahe, koji posljednjih godina vozi barem japansku rundu MotoGP prvenstva, a 2012. je MotoGP utrku u Valenciji osvojio drugo mjesto.

U pokušaju da prekine Yamahin pobjednički niz, Honda je za 8h Suzuke angažirala MotoGP vozača Jacka Millera, kojem će se u MuSASHI HARC-PRO timu pridružiti Moto2 vozač Takaaki Nakagami i Takumi Takahashi, koji je 2015. s pozivnicom nastupio na MotoGP utrci u Motegiju i završio 12. No, možda je još zvučnija vozačka kombinacija tima F.C.C TSR Honda, čije je će boje braniti Stefan Bradl i Dominique Aegerter, a trebao bi im se pridružiti i Randy de Puniet.

Tvorničku momčad Yoshimura Suzuki predstavljat će Sylvain Guintoli, Josh Brookes i Takuya Tsuda (Suzukijev MotoGP test vozač), dok će zelene boje Kawasakia braniti Team Green za kojeg voze Leon Haslam, Kazuma Watanabe i Azlan Shah Bin Kamaruzaman.

Ima tu i dosta drugih poznatih imena koja stalno nastupaju u ovom prvenstvu, ali i onih koji su okupljeni samo za tu priliku, a među kojima ćemo, nasumičnim redoslijedom, spomenuti i ove vozače: Yuki Takahashi, Anthony West, Yukio Kagayama, Shinichi Ito, Ryuichi Kiyonari, Marchel Schrotter, Nobuatsu Aoki, Hafizh Syahrin...

fbmp ytmp imp