Motosport

Kawasakiju pobjeda i EWC titula na 8h Suzuke

hi 2019 Suzuka 8Hrs Race Rea GB55925

Rea je tri minute prije kraja pao, pa je slavila Yamaha, da bi nakon žalbe ipak pobijedio Kawasaki.

Nakon brojnih izmjena u vodstvu tijekom neizvjesne utrke za 8h Suzuke, sve je ipak upućivalo na to da će tvornička momčad Kawasakija odnijeti pobjedu, a momčad SERT osvojiti EWC naslov. No, samo tri minute prije kraja Suzuki momčadi SERT ispušta dušu, ali i ulje po stazi, a onda na taj komad asfalta dolazi vodeći Rea s Kawasakijem i pada.

Šok i nevjerica u Kawasakijevom boksu, ali samo koji trenutak kasnije je izvješena crvena zastava zbog ulja na stazi. To znači da se uzimaju rezultati s kraja prethodnog kruga, kada je Rea bio u vodstvu. Problem je u tome što po FIM pravilima nisi završio utrku ako u roku od 5 minuta nisi stigao u „parc ferme“. A Rea s oštećenim Kawasakijem to nije uspio.

Zbog toga se pobjednikom proglašava dotad drugoplasirana tvornička momčad Yamahe, za koju su vozili M. Vd Mark, A. Lowes i K. Nakasuga, dok drugo mjesto pripada tvorničkoj Red Bull Hondi u sastavu S. Bradl, Y. Takahashi i R. Kiyonari. I bila bi to peta uzastopna pobjeda Yamahe na ovoj utrci da se Kawasaki nije žalio. A žalba je prošla s objašnjenjem da pravilo o 5 minuta do povratka u boks ne vrijedi ako je izvješena crvena zastava.

Tako su Jonathan Rea i Leon Haslam, timski kolege iz Superbike momčadi, na kraju ipak donijeli prvu pobjedu Kawasakiju na 8h Suzuke od pradavne 1993. godine. I ne samo to. Tvrtki iz Akashija je, kroz momčad SRC Kawasaki France, uspjelo osvojiti i titulu svjetskog endurance prvaka (ECW). Nju su do te tri minute prije kraja čvrsto držali vozači Suzukijeve momčadi SERT, ali su baš oni ispustili ulje na stazu i zbog toga ostali bez plasmana.

Tako je i 11. mjesto bilo dovoljno da SRC Kawasaki dođe do naslova prvaka za sezonu 2018/2019. I nije loše za momčad (D. Checa, J. Guarnoni i E. Nigon) koja je specijalizirana za francuske 24 satne utrke, a tek su prije mjesec dana donijeli odluku da se okušaju i u Suzuki.

KONAČAN POREDAK ZA SEZONU 2018/2019:

1. SRC Kawasaki France – 145,5 bodova
2. F.C.C. TSR Honda – 137,5
3. SERT (Suzuki) – 127
4. YART (Yamaha) – 110,5
5. Wepol Racing (Yamaha) - 101

hi 2019 Suzuka 8Hrs Race Guarnoni GB53162

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp