Motosport

MotoGP: Prelasci vozača u vrućem toplom ljetu

Petrucci PhillipIslandTest2017

MotoGP junaci su na praznicima, no menadžeri rade punom parom. Trese se stolica i nekim tvorničkim vozačima s važećim ugovorima za iduću sezonu.

Budući da svi vozači tvorničkih momčadi imaju važeće ugovore do kraja 2018. godine, njihovi menadžeri su se u ovom trenutku trebali odmarati. No, pokazalo se da nije sve zapisano u kamenu i zato će se ova ljetna stanka od utrkivanja iskoristiti za pregovaranja. Uglavnom, ne nedostaje momčadi koje bi željele promijeniti vozače, problem je u tome što je ponuda slaba.

Krenimo od onog što je sigurno. Dakle, tvorničke momčadi Movistar Yamaha, Repsol Honda, Ducati i KTM, kao i privatna momčad Tech 3 Yamaha sigurno ostaju u istom sastavu. To bi trebalo vrijediti i za druge dvije tvorničke momčadi, no nije tajna da je Aprilia tražila zamjenu za nedovoljno brzo aklimatiziranog Lowesa, baš kao što bi se u Suzukiju vjerojatno najradije riješili Iannonea, iako to neće priznati. Jedna od solucija je da ga isporuče upravo Apriliji. Talijanskoj momčadi treba iskusan vozač, posebno ako je Talijan, no tim transferom bi Suzuki riješio samo jedan dio svog problema. Onaj drugi, koji uključuje angažiranje kvalitetne zamjene, nam se čini gotovo nerješiv.

Naime, nakon što je Crutchlow potpisao ugovor izravno s HRC-om, Petrucci produžio suradnju s (Pramac) Ducatijem, a sada i Bautista s Aspar Ducatijem, u Suzukiju i Apriliji nemaju baš što birati. Jedno od donekle zanimljivih imena s neizvjesnom sudbinom je Australac Jack Miller, no čini se da je on već jednom nogom u Pramac Ducatiju. To automatski znači da bez posla ostaje Scott Redding, koji bi mogao jednostavno zamijeniti radna mjesta s Millerom, utoliko više što je njegov menadžer Michael Bartholemy ujedno i vođa Millerove momčadi Marc VDS Racing. Ali nije i vlasnik, koji bi onda taj potez mogao protumačiti sukobom interesa. Osim toga, Redding je već bio i na Hondi i u momčadi Marc VDS Racing i da su tu stvari dobro funkcionirale ne bi se razišli.

No, Redding bi zato mogao biti taman dovoljno zanimljiv Apriliji, kao zamjena za Lowesa, u ulozi drugog vozača kraj Aleixa Espargaroa. Istovremeno, s onim što je dosad pokazao u svojoj osrednjoj karijeri, Redding vjerojatno nije baš toliko primamljiv Suzukiju da bi zbog njega raskidali ugovor s Iannonem. Rezultat bi na kraju možda bio jednako loš.

Ako i ne bude ništa od svega toga, Redding bi mogao ostati na Ducatiju, samo promijeniti momčad. Recimo, Aspar Ducati nakon produžetka ugovora s Bautistom još uvijek ima jedan slobodan Desmosedici, no i Karel Abraham iza sebe ima, za njegove pojmove, relativno solidnu polu sezonu tako da bi mogao zadržati to mjesto u momčadi, posebno ako ga ponovo plati.

U timu Avintia Ducati su oba mjesta prazna, a posebno je ugrožena pozicija Barbere, koji je u prvom dijelu sezone poprilično podbacio. Njegov timski kolega Baz dobro gura na dvije godine starom Ducatiju, problem je u tome što Bazu nedostaju neki spektakularni rezultati i što istovremeno briljira Zarco, pa ga to što je Francuz više ne čini marketinški zanimljivim. Zapravo mu je to i teret, jer sponzor momčadi daje prednost Španjolcima. Zato i pregovaraju s Titom Rabatom, koji, iz nekog samo njemu znanog razloga, navodno previše traži, ali će vjerojatno spustiti tu cijenu kako je postupno bliži izlaznim vratima iz momčadi Marc VDS.

U načelu, Rabat bi svoj ormarić u momčadi Marc VDS trebao isprazniti i predati ključeve Francu Morbidelliju, danas najboljem Moto2 vozaču koji i trenutno vozi za istu momčad, ali će iduće dvije sezone to činiti u MotoGP konkurenciji. No, ako Miller doista ode u Pramac, onda će mu Marc VDS-u teško naći adekvatnu zamjenu, odnosno vozača koji je iskusan i dovoljno brz da svaki put cilja na plasman među prvih deset. Rabat to nije.

U momčadi LCR Honda još uvijek važu hoće li Crutchlowu konačno pridružiti i timskog kolegu. Honda je tu željela nagurati Nakagamija, ali on ponovo nije među najboljima u Moto2 konkurenciji, tako da se u međuvremenu počeo spominjati Luthi. Lucio Cecchinello bi u svojoj momčadi najradije vidio nekog perspektivnog Talijana (Bagnaia?), ali će na kraju vjerojatno dati prednost onom vozaču koji mu dovuče najdarežljivijeg sponzora. Ili će još jednom propustiti priliku, pa onda 2019. dobiti izdašnu subvenciju od Malezijaca da preko veze uposli njihovog Hafizha Syahrina, koji skuplja iskustvo u Moto2 klasi.

Zvijezde Superbike prvenstva imaju važeće ugovore i za iduću sezonu, a budući da su već i gospoda u godinama vjerojatno ne maštaju previše o prelasku u MotoGP, posebno ako ne mogu dobiti motocikl iz prve lige. Isto tako, izuzmemo li Morbidellija, koji je već vezan za iduću sezonu, trenutno nema baš ni nekog posebno zanimljivog vozača iz Moto2 kategorije, pa su tako vođama MotoGP momčadi poprilično vezane ruke, kao da se sve vrti u krug. No, cijela priča bi se mogla izvrnuti na glavu ako Suzuki i Aprilia doista odluče prekinuti suradnju s Iannoneom odnosno Lowesom. Barem neki komadići te slagaljke bi trebali biti stavljeni na svoje mjesto prvog vikenda u kolovozu, kada se akcija nastavlja utrkom u Brnu.

fbmp ytmp imp