Motosport

Dakar 2016: Etapa #8

132983 Toby Price KTM 450 RALLY Dakar 2016

Nakon spektakularnog pada Goncalvesa, vodstvo je preuzeo Price s KTM-om. No, razmaci su još uvijek mali, a navigacija sve zahtjevnija

Osma etapa je konačno podsjetila na pravi Dakar. Na putu od Salte do Belena, brzinski ispit je bio nešto kraći od 400 km i konačno je ponudio pustinjski krajolik i prave navigacijske izazove. U takvim se uvjetima najbolje snašao Price na KTM-u, koji nije odnio samo svoju četvrtu etapnu pobjedu, nego je i demolirao konkurenciju. Naime, s obzirom da su u dosadašnjem dijelu relija o pobjedniku odlučivale samo sekunde, možda minuta ili dvije, čak 5 minuta bolje vrijeme od Goncalvesa, kao drugog najbržeg, doista djeluje uvjerljivo.

Pritom Price nije bio među najbržima u prvom dijelu etape, ali je zato sve deklasirao u drugoj polovici, koja je prolazila kroz otvorenu pustinju i tražila pažljivu navigaciju. Australac je profitirao i od toga što je dotad vodeći Goncalves pri jednom doskoku spektakularno pao, odradivši piruetu u zraku, a iako je pritom imao sreće što se nije ozlijedio, ipak je oštetio navigacijsku opremu tako da je u nastavku morao voziti s rezervom. Tako se vozač Honde morao odreći vodstva u ukupnom poretku, no trenutno kasni samo 2 minute za Priceom, što je doista minimalni zaostatak.

Kad su u pitanju prva petorica, tu se razmaci malo rastegnuli, no čini se da se, u globalu, situacija stabilizirala. Quintanilla (Husqvarna) je bio treći najbrži i ostao je četvrti u ukupnom poretku, smanjivši malo zaostatak za Svitkom (KTM), koji je bio četvrti najbrži. Benavides (Honda) je bio peti na etapi, što je i pozicija koju drži u ukupnom poretku, s 3 minute prednosti u odnosu na Mea (KTM), dok je Rodrigues (Yamaha) završio dan kao 6. na etapi i 7. ukupnom poretku, s nepunom 31 minutom zaostatka za vodećim Priceom.

Deveta etapa je kružnog tipa, što znači da počinje i završava u Belenu, s time da je riječ o prvom dijelu maratonske etape, pa tako na kraju dana natjecatelji neće moći računati na pomoć mehaničara niti na svježe gume. Budući će i navigacija postati još zahtjevnija, a pješčane dine češće i veće, te bi se dvije maratonske etape mogle pokazati ključnima.

Rezultati 8. etape

1. T. Price – KTM - 4h:33min.14sek
2. P. Goncalves – Honda – +5.17
3. P. Quintanilla - Husqvarna - +6.32
4. Š. Svitko – KTM – +8.02
5. K. Benavides – Honda - +8.06

Trenutni poredak nakon 8. etape:

1. T. Price – KTM - 27h:28min.56sek
2. P. Goncalves – Honda – +2.05
3. Š. Svitko – KTM – +14.04
4. P. Quintanilla - Husqvarna - +21.36
5. K. Benavides – Honda - +25.55

(Foto: Bauer E./RallyZone)

fbmp ytmp imp