Motosport

TT: Suter MMX 500 će nastupiti na TT Isle of Man

A049EC7A9181497899D560540A296DAB

Dvotaktni monstrum će u poznatoj utrci izravno odmjeriti snage s najmodernijim superbike modelima Honde, Kawasakija, BMW-a...

Švicarski Suter je prošle godine najavio proizvodnju 99 natjecateljskih dvotaktnih motocikala MMX 500 vrijednih 125.000 eura i prvenstveno namijenjenih trulo bogatim vikend trkačima koji ne mogu prežaliti dvotaktne tempirane bombe iz klase Grand Prix 500. Ipak, jedan dio njih bi trebao završiti i u dostojnim rukama Spencera (na slici), Schwantza i ostalog društva u veteranskim GP utrkama koje bi tek trebalo pokrenuti, a sada je objavljeno da će MMX 500 nastupiti i na TT Isle of Manu, i to u dvije najprestižnije utrke RST Superbike i PokerStars Senior TT.

Suter ima dosta veliko GP 500 i MotoGP iskustvo (uostalom, javna je tajna da su Ducatiju pomogli u razvoju okvira za ovogodišnji MotoGP motocikl), pa tako ne treba čuditi da MMX 500 ima dvogredni aluminijski okvir naslijeđen od propalog Ilmor MotoGP projekta. No, najzanimljiviji dio je dvotaktni V4 pogonski agregat, koji je trebao imati 500 ccm, ali je na kraju „probušen“ na 576 ccm iz kojih se istiskuje 195 KS pri 13.000 okr/min, što je dostatno za brzinu veću od 310 km/h.

Kao i u zlatna GP 500 vremena, V4 stroj ima dva koljenasta vratila, ali je u ovom slučaju opremljen i elektronskim ubrizgavanjem goriva, plus, dakako elektronski kontroliranim ventilom u ispušnom sustavu, a točku na i stavlja vrhunska oprema s potpisom Akrapoviča, Öhlinsa, Bremba i OZ-a. Pritom MMX 500 nije homologiran za cestu, no iz Sutera najavljuju čak i takvu verziju.

U svakom slučaju, da bi se mogli pojaviti na TT utrkama, u kojima nastupaju motocikli bazirani na serijskim cestovnim modelima, Suter je morao dobiti posebnu dozvolu. Biti će zanimljivo vidjeti u kolikoj mjeri jedan dvotaktni motocikl može biti konkurentan modernim superbike modelima tipa CBR 1000 RR, ZX-10R, GSX-R 1000 ili S 1000 RR. Ime vozača koji će imati hrabrosti da se u tu ionako ekstremno opasnu utrku upusti s ovakvim dvotaktnim strojem još nje objavljeno, ali iz Sutera poručuju kako pregovaraju s dva bivša TT pobjednika, koji bi moglo imati dovoljno iskustva da pripitome divlju zvijer.

Dodatak: 

Objavljeno je da će Suterovim motociklom upravljati veteran Ian Lougher, koji iza sebe ima 52 proljeća i 10 TT pobjeda, a posljednji put je slavio 2009. godine. U posljednje vrijeme je sudjelovao u Classic TT utrkama i pobijedio u klasi 500.

 

fbmp ytmp imp