Motosport

MotoGP: Repsol Honda RC213V za 2016.

Repsol Honda 2016

Hondin prošlogodišnji MotoGP stroj je bio previše agresivan, a veliko je pitanje da li novi RC213V donosi traženu mirnoću

Kao i prošle godine, Honda je svoje „stare“ vozače i novi RC213V predstavila u Indoneziji, koja za njih predstavlja izuzetno važno tržište. Uostalom, njihovi tvornički MotoGP motocikli već godinama nose naljepnice Satu HATI (jedno srce), što je Hondin slogan u toj zemlji.

U skladu s japanskom filozofijom, to kurtoazno događanje nije razotkrilo nikakve senzacionalne tajne, samo je potvrdilo već naslućene smjernice razvoja novog motocikla. Dakle, kod prošlogodišnjeg modela je bio problem u tome što su inženjeri Honde previše pažnje posvetili tome da na kraju dugačke ravnice RC213V budu brži od Ducatija. Za to im je trebalo izvlačenje dodatnih konjskih snaga na vrhu, što je onda rezultiralo i previše agresivnim razvijanjem snage koje je poremetilo dotadašnju iznimnu ravnotežu na izlascima iz zavoja, ali i na kočenjima zbog agresivnog kočenja motorom.

Zato su za 2016. odlučili revidirati V4 agregat i učiniti ga više „korisničkim orijentiranim“. Iako su priznali da je dobiveno nešto nježnije razvijanje snage, Marquez i Pedrosa na prvim ovogodišnjim testiranjima nisu imali baš riječi hvale. Oslobađanje snage je još uvijek previše brutalno, a dodatni problem predstavlja to što se ove godine mora koristiti unificirani i jednostavniji softver, pa tako Hondini stručnjaci sada imaju bitno manje sofisticirani alat s kojim bi mogli malo primiriti karakter V4 stroja.

Dakako da su novom agregatu prilagodili i okvir, kojem je promijenjena fleksibilnost kako bi mogao „upiti“ dio agresivnog razvijanja snage, a suptilne promjene su odrađene i na aerodinamici. S takvim motociklom je Marquez bio ukupno 5., a Pedrosa tek 11. najbrži na nedavnim testiranjima u Maleziji, no Honda još uvijek ima više od mjesec dana do početka sezone i zabrane daljnjeg razvoja agregata, a prije toga bi im dodatne smjernice trebala pružiti testiranja u Phillip Islandu i Kataru.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp