Motosport

24h Le Mansa: Pobjeda za SRC Kawasaki

hi 15 24 DU MANS 2016 TEAM KAWASAKI FRANCE

Nova endurance sezona je počela problematično za većinu glavnih favorita. Ne i za SRC Kawasaki.

I nije neka vijest da je SRC Kawasaki (Leblanc, Lagrive, Foret) pobijedio na utrci 24h Le Mansa, ionako je riječ o timu izrazito specijaliziranom za tako dugačke utrke, no isto tako nije baš sve prošlo glatko. Naime, u početku je, na mokroj i hladnoj stazi koja se polako sušila, Gregory Leblanc zabilježio i lagani pad, da bi nakon toga je nizao rekordno brze i krugove, te dijelom profitirajući i na problemi drugih, doveo SRC Kawasaki u vodstvo, gdje su ostali idućih 680 krugova.

Dozu neizvjesnosti je ponudila borba za drugo mjesto, u kojoj je Team April Motors Events (Black, Fastre, A. Cudlin) sa Suzukijem GSX-R 1000 zaostao 9 krugova za SRC Kawasakijem, ali je ipak skupio 2 kruga više od japanskog tima F.C.C TSR Honda (Watanabe, Techer, D. Cudlin)), koji je inače specijaliziran za 8h Suzuke, pa utoliko više iznenađuje da su u svom prvom nastupu na 24h Le Mansa završili na podiju. Tvornička momčad Honda Endurance Racing (Da Costa, Gimbert, Foray) je dosta dugo držala drugo mjesto, no njima je presudila neispravna elektronika i daleko od toga da su bili jedini koju su upali u probleme.

Po izrazito hladnom vremenu, s noćnom temperaturom jedva iznad 0°C, neki od glavnih favorita su rano počeli posrtati. Tako su aktualni prvaci iz Suzukijevog tvorničkog SERT tima (Phillipe, Delhalle, Masson) krenuli dosta dobro, no Delhalle je na hladnom asfaltu dva puta pao, nakon čega su nastavili utrku na tek 53. mjestu. Ipak, nisu odustali i do kraja su se probili do 5. mjesta, samo dva kruga iza tima 4 Team R2CL, koji također nastupaju sa Suzukijem.

Rekorder po broju padova je bio Louis Rossi, koji je čak tri puta „krovirao“ GMT94 Yamahu, pri čemu je u trećem pokušaju uspio do te mjere uništiti motocikl da su morali potpisati kapitulaciju. I druga Yamahina momčad YART (Neukirchner, Parkes, Silva) je imala velikih problema nakon što je već ozlijeđeni Ivan Silva pao odmah po preuzimanju motocikla. Uz to što su izgubili skoro pola sata da dovuku motocikl u boks, Silva je pritom slomio i ključnu kost, tako da su skoro cijelu utrku odvozili Neukirchner i Parkes, te na kraju završili 11. ukupno, a 7. u Superbike klasi. Yamahina momčad Team 3ART je završila na 6. mjestom, kao prva u klasi Superport, pri čemu su po broju bodova i ispred SERT-a, budući su osvojili više bonus bodova za plasman nakon 8 i 16 h, kada prvih 10 timova dobiva od deset do jednog boda.

Po tom je principu Kawasaki osvojio dva puta po deset bodova na ime toga što su vodili nakon 8 i 16 sati, te su tako sezonu otvorili s maksimalnih 60 bodova. Sljedeća utrka je tek sredinom lipnja kada se vozi 12h Portimaoa.

24h Le Mansa
1. SRC Kawasaki – Kawasaki - 819 krugova
2. Team April Moto Motors Events - Suzuki - 810
3. F.C.C TSR Honda - Honda - 808
4. Team R2CL - Suzuki - 804
5. SERT - Suzuki - 802
6. Team 3ART YAM’AVENUE - Yamaha- 800
7. AM Moto Racing Competition – Kawasaki- 792
8. Voelpker NRT48 by Schuberth-Motos – BMW - 790
9. Racing Team Sarazin – Kawasaki – 789
10. MACO RACING Team – Yamaha – 786

Trenutni poredak
1. SRC Kawasaki – Kawasaki – 60 bodova
2. Team April Moto Motors Events - Suzuki - 45
3. F.C.C TSR Honda - Honda - 44
4. Team R2CL - Suzuki - 36
5. Team 3ART YAM’AVENUE - Yamaha- 22
6. SERT - Suzuki - 21
7. Voelpker NRT48 by Schuberth-Motos – BMW – 20
8. AM Moto Racing Competition – Kawasaki- 18
9. Team Bolliger Switzerland – Kawasaki - 16
10. Racing Team Sarazin – Kawasaki – 13

wec1april moto suzuki1

fbmp ytmp imp