Motosport

8h Suzuke: Druga uzastopna pobjeda Yamahe

JELHNQ2G0QDFRX8ONG06 uvodna

Yamaha je na najžešćoj endurance utrci odnijela novu pobjedu zaslugom P. Espargaroa (MotoGP), A. Lowesa (SBK) i K. Nakasuge.

Suzuka je Hondina staza, a 8h Suzuke je Hondina utrka. Ili je barem bila do prošle godine, kada su nakon 5. uzastopnih pobjeda pehar morali predati momčadi Yamahe. Tada je Hondina tvornička momčad završila svoj nastup spektakularnim padom Casey Stonera nakon što mu se zaglavila komanda gasa. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, ove su godine japanskom specijalcu Takumi Takashiju pridružili dvojac iz Superbike prvenstva, no Nicky Hayden i Marc vd Mark nisu vidjeli kraj utrke. Zbog tehničkog kvara su odustali nakon 3 sata, a i dotad se činilo da im pobjeda izmiče iz ruku.

Tako je utrkom za 8h Suzuke ponovo dominirala Yamahina tvornička momčad, u kojoj se, prošlogodišnjim pobjednicima, odnosno MotoGP vozaču Polu Espargarou i testnom vozaču Nakasugi, pridružio Superbike vozač Alex Lowes, koji je zamijenio Smitha. Nakasuga je pritom odvezao i najbrži krug, a Lowes je imao tu čast da nakon 8 sati prijeđe preko ciljne crte, ostavivši drugoplasiranu momčad Team Green Kawasaki (Yanagawa, Haslam, Watanabe) za skoro cijeli krug, dok je treće mjesto pripalo momčadi Yoshimura Suzuki (Brookes, Haga, Tsuda).

Od momčadi koje nastupaju u cijelom WEC prvenstvu najbolje prošla YART Yamaha, osvojivši ukupno 4. mjesto, s time da je od standardnih vozača nastupio samo Broc Parkes. To im je omogućilo da sa 7. skoče na 2. mjesto u ukupnom poretku. Njega dijele s timom SRC Kawasaki, koji je morao odustati zbog problema sa stražnjom osovinom, dok je Suzukijeva tvornička momčad SERT, nakon kazne zbog prebrzog starta i jednog pada, završila tek 23. Tim F.C.C TSR Honda je završio kao 18., nakon pada Aegertera već u 5. krugu, pa je tako privatna Suzuki momčad April Moto, bez obzira na osvojeno tek 19. mjesto, ostala na vrhu ukupnog poretka, s 8 bodova prednosti u odnosu na YART i SRC Kawasaki.

Inače, do kraja prvenstva je ostala još samo utrka za 8h Oscherslebena, koja se vozi krajem kolovoza. S obzirom na to da prvih 7 timova dijeli samo 17 bodova, a pobjednik osvaja 35 boda, sve je još itekako otvoreno.

8h Suzuke:

1. Yamaha Factory Racing – K. Nakasuga /P. Espargaro /A. Lowes 218 krugova
2. Team Green Kawasaki – Yanagawa / Haslam / Watanabe +2:17.883
3. Yoshimura Suzuki – Tsuda / Brookes / Haga +1 krug
4. YART Yamaha EWC Team – Parkes / Nozane / Fujita +4 kruga
5. Moto Map Suzuki – Waters / Aoki /Konno +4 kruga
6. Kagayama Suzuki – Kagayama / Uramoto / Kiyonari +5 krugova
7. Eva RT Kawasaki – Deguchi /Izutsu / Nigon +5 krugova
8. SatuHati Honda Team Asia – Pratama / Wilairot/ Zaidi +6 krugova
9. Mistresa ATS Honda – Nakatsuhara / Kobayashi / Sekiguchi +6 krugova
10. Teluru RT Honda – Akiyoshi / D. Cudlin / Ohkubo +6 krugova

Trenutni poredak:
1. April Moto Suzuki – 68 bodova
2. SRC Suzuki - 60
3. YART Yamaha - 60
4. SERT Suzuki - 59
5. F.C.C. TSR Honda - 56
6. GMT 94 Yamaha - 52
7. Honda Endurance Racing – 51
8. Team 2 RCL Suzuki - 45

CNQZ36PLL9O2DMMCPU08

fbmp ytmp imp