Motosport

SBK: Rea nedodirljiv i u Tajlandu

Buriram WorldSBK 2017 Race 2 Rea GB47470

Aktualni svjetski prvak je u četiri utrke ostvario isto toliko pobjeda. Klasom Supersport je dominirala Yamaha.

Ako smo se u Phillip Islandu mogli tješiti time da su obje njegove pobjede izvojevane u ravnopravnim i do posljednjeg metra neizvjesnim borbama s Daviesom na Ducatiju, Rea je u vrelom Tajlandu ponovo pokazao da je jednostavno klasa za sebe. Istina, ta staza daleko više odgovara njemu i Kawasakiju, nego Ducatiju, no to ne mijenja na stvari da je ostvario dvije uvjerljive i sasvim zaslužene pobjede.

U subotnju utrku na stazi Buriram je krenuo s prve startne pozicije i praktično bez osvrtanja slavio s više od 6 sekundi prednosti. U borbi za utješno drugo mjesto pobijedio je Davies na Ducatiju, dok je Sykes s drugim Kawasakijem prošao ciljem kao treći, samo desetinku ispred Melandrija na drugom Ducatiju. Vd Mark je donekle ugodno iznenadio 5. mjestom s Yamahom R1, njegov timski kolega Lowes je bio šesti, dok je Laverty zbog kvara na Apriliji odustao u posljednjem krugu, u trenutku dok je držao 7. mjesto. Tu poziciju je onda od njega naslijedio Torres s BMW-om, Camier je s MV Agustom bio osmi, da bi poredak prve desetorice zaključili Hayden i Bradl na Hondama.

U skladu s novim pravilima, Rea je u drugu utrku krenuo s 9. startne pozicije, ali to ga nije spriječilo da nakon 4. odvožena kruga bude u vodstvu, treptaj oka ispred Melandrija i Lowesa. Nakon ta 4 kruga utrka je prekinuta uslijed pada Savadorija s Aprilije. Ponovljena utrka je skraćena na 16 krugova u kojima se Rea ponovo odvojio na putu do pobjede, dok je Sykes tek za koji milimetar pobijedio Melandrija u borbi za drugu poziciju. Lowes je s Yamahom bio vrlo dobar četvrti, iako tu već govorimo o 10 sekundi zaostatka, Torres je s BMW-om bio peti, dok je Davies ubrzo poslije starta originalne utrke pao, ali je uspio nastaviti i u ponovljenom startu krenuti s 19. pozicije te se na kraju probiti do 6. mjesta. Hayden je sa 7. mjestom ostvario dosad najbolji rezultat za novi Fireblade, a među prvu desetoricu su se ugurali Fores (Ducati), Ramos (Kawasaki) i Reiterberger (BMW).

U Supersport klasi je Cluzel s Hondom predvodio kolonu praktično svih prvih 10 krugova, no tu je i odustao zbog tehničkog problema, nakon čega su o pitanju pobjednika imali odlučiti Caricasulo, tvornički vozač Yamahe, i Kraisart, lokalni vozač, također na Yamahi. Na kraju je Caricasulo donio prvu pobjedu i sebi i novoj R6, dok je „privatnik“ Tuuli, osvajanjem trećeg mjesta, kompletirao podij za Yamahu. Četvrti je bio još jedan tajlandski vozač Warokorn, koji je nastupio kao zamjena za ozlijeđenog Sofuoglua i odmah bio treptaj oka brži od Rydea, standardnog člana Kawasakijeve momčadi.

Iduće utrke se voze prvog vikenda u travnju u španjolskom Aragonu, gdje je prošle godine dominirao Davies, kojem treba jedan dobar vikend da uhvati korak s Reaom. Rezultate utrka u Tajlandu pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike:
1. J. Rea – Kawasaki – 100 bodova
2. C. Davies – Ducati – 70
3. T. Sykes – Kawasaki – 62
4. A. Lowes – Yamaha – 49
5. M. Melandri – Ducati – 45

Supersport:
1. R. Rolfo – MV Agusta – 30
2. N. Tuuli – Yamaha – 27
3. F. Caricasulo – Yamaha – 25
4. K. Ryde – Kawasaki – 24
5. D. Kraisart – Yamaha - 20

fbmp ytmp imp