Motosport

Dakar 2018: Pustinje Perua se vraćaju u igru!

Dakar2018 preview

Nakon 5 godina čekanja reli Dakar ponovo započinje fascinantnim pješčanim dinama Perua. Slijede Bolivija i Argentina.

Posljednjih nekoliko godina je rally Dakar bio u scenografskoj krizi. Nakon što je Peru otkazao gostoprimstvo, pa kasnije isto učinio i Čile, sve se svelo na jurnjavu prašnjavom Argentinom i kišnom Bolivijom. Pravih pustinjskih etapa praktično i nije bilo, sve se svelo na pokoju pješčanu dinu, ako ju nisu isprale poplave.

Iduće godine je na redu jubilarni 40. reli Dakar koji bi konačno mogao biti dostojan svog imena. Najvažnija promjena je da se nakon 5 godina pauze reli vraća u Peru, na čijem je teritoriju predviđeno prvih pet i pol etapa. Sve će krenuti iz glavnog grada Lima, a ako je suditi po prethodna dva gostovanja ovog relija u toj zemlji, pustinja Ica bi trebala pružiti obilje prilika za „surfanje“ po pravim pješčanim dinama.

Šestog dana je predviđen prelazak u Boliviju, obilaženje poznatog jezera Titicaca i dolazak u prijestolnicu La Paz gdje će „odraditi“ dan odmora. Nakon toga slijedi spuštanje obroncima visokih Anda u Argentinu gdje su na itinereru uobičajene postaje Salta, Belen, Chicelito, San Juan i Cordoba. I tu će stati. Dakle, nema prašnjavih i dosadnih makadamskih etapa do Bueonos Airesa, priča završava u srcu Argentine 20. siječnja, točno dva tjedna nakon starta u glavnom gradu Perua.

fbmp ytmp imp