Motosport

MotoGP: Može li Vinales pobijediti Marqueza u Teksasu?

ZMWGIVW5YR9HV4FVMNO0

Marquez je pobijedio na svih 8 američkih MotoGP utrka, no Vinales još nije pobijeđen na Yamahi.

Otkad je ušao u MotoGP klasu, Marc Marquez samo jednom, Laguna Seca 2013., nije bio najbrži na kvalifikacijama na američkom teritoriju, a i tada je pobijedio. Baš kao i u ostalih sedam utrka koje je odvozio u Indianapolisu i Teksasu.

Čak i ako proširimo vidike izvan SAD-a, Marquezova superiornost je najizraženija baš na stazi u Teksasu. Naime, svoju je konkurenciju demolirao na sve četiri utrke koje su dosad održane na toj stazi. Od samog početka je kroz vezane zavoje išao linijama koje drugi nisi mogli pratiti, a i Hondi, i njegovom stilu vožnje, odgovara što u svakom krugu treba odraditi nekoliko doista snažnih kočenja.

Međutim, Marquez je pod velikim pritiskom nakon što je pao u Argentini, a u Kataru ciljem prošao kao tek četvrti. Njega zanima samo to da ponovo postane MotoGP prvak, a to još nikome nije uspjelo nakon što je u prve dvije utrke skupio samo 13 bodova. I zato mu nužno treba pobjeda u Teksasu da se više psihološki nego bodovno vrati u igru. Ako pak izgubi, a posebno ako ispred njega bude Vinales, bila bi to konačna potvrda da se odnos moći sasvim promijenio, bez obzira na to što sezona doista započinje tek prelaskom na europski teritorij i utrkom u Jerezu.

No, može li ga ove godine Vinales doista skinuti s trona u Austinu? Vinales pamti Teksas po svojoj prvoj Moto2 pobjedi, ali i po tome što je pošle godine sa Suzukijem bio vrlo dobar četvrti, no važnije od toga je da je na dvije ovogodišnje pobjede odnio dvije sjajne pobjede i tako stekao samopouzdanje koje vrijedi barem koju desetinku sekunde po krugu.

S druge strane, Vinalesu ne ide u prilog što staza Austin ne odgovora karakteristikama Yamahe, a moglo bi predstavljati problem i to što mu na početku utrke treba nekoliko krugova da uhvati pravi ritam. Do onda bi Marquez već mogao biti neuhvatljiv.

U svakom slučaju, Marquez je dosadašnje utrke uTeksasu znao učiniti dosadnim, a iako je i ovaj put favorit, konačno bi mogao imati dostojnog protivnika. Pa nek' pobijedi najbolji!

Marquez Argentina 2017

fbmp ytmp imp