Motosport

Rally: Sunderland je nezaustavljiv

Sam Sunderland KTM 450 RALLY Qatar 2017

Nakon pobjede na reliju Dakar, Sam Sunderland je slavio i na prva dva relija svjetskog prvenstva.

Sve do početka ove godine, Britanac Sam Sunderland je vrijedio za vozača koji je prebrz za svoje dobro. Znao je on pobijediti i koju etapu, ali bi obično rally Dakar završio s bolnom grimasom i prije nego su se stvari zahuktale. A onda je na ovogodišnjem reliju Dakar prvi put došao dalje od 4. etape te odmah odnio i ukupnu pobjedu. To mu je očito podiglo samopouzdanje, pa je tako pobijedio i na prva dva pustinjska relija koja se boduju za svjetsko prvenstvo.

Održani u razmaku od dva tjedna, Abu Dhabi Desert Challenge i Qatar Rally su, između ostalih, udomili sedmoricu tvorničkih vozača. Sunderland, Walkner i Meo su branili boje KTM-a, Goncalves i rekonvalescent Benavides su jurili s Hondama, dok su Quintanilla i Renet nastupili za Husqvarnu. Od važnih igrača nedostajao je Price, prošlogodišnji pobjednika relija Dakar koji se još oporavlja od ozljede zadobivene na ovogodišnjem izdanju tog natjecanja, te Barreda, koji je načelno prvi vozač Honde, ali su mu ovo proljeće zadali neke druge izvannastavne aktivnosti, a izostali su i prvotimci Yamahe

Uoči posljednje etape relija Abu Dhabi, Goncalves je bio na prvom, a Sunderland tek na četvrtom mjestu, no dijelilo ih je jedva nešto više od minute. Bila je to cijelo vrijeme taktička igra u koju je Goncalves krenuo na lijevu nogu i onda se u posljednjoj etapi našao u nebranom grožđu jer su svi progonitelji krenuli iza njega i sljedeći tragove lako ga sustigli. Do kraja dana se Sunderland popeo na vrh ukupnog poretka, a Goncalves potonuo na 4. mjesto s više od 11 minuta zaostatka. Između njih su se ugurali Quintanilla s Husqvarnom i Walkner s KTM-om.

U Kataru je bila stvar utoliko drugačija što je Sunderland već nakon prve prave etape stvorio 10 minuta prednosti, koju je onda samo držao na laganoj vatri. Goncalves se trudio, ali nije mogao uhvatiti pravi ritam i na kraju je završio u sendviču između Sunderlanda i Walknera. S dvije pobjede Walkner je ostvario i veliko vodstvo u ukupnom poretku koje će vjerojatno zadržati i nakon idućeg okupljanja u Čileu, zakazanog tek za kolovoz. U to doba već započinju i neposredne pripreme za idući reli Dakar, tako da bi u završnici prvenstva mogli vidjeti i ostale momčadi i tvorničke vozače.

Qatar Rally:
1. S. Sunderland – KTM – 15h:50min.18sek
2. P. Goncalves – Honda - +7.42
3. M. Walkner – KTM - +13.11
4. P. Quintanilla – Husqvarna - +15.02
5. K. Benavides – Honda - + 17:48

Trenutni poredak (nakon 2 od 5 utrka):
1. S. Sunderland – KTM – 62 boda
2. P. Goncalves – Honda – 39
3. P. Quantinilla – Husqvarna – 39
4. M. Walkner – KTM – 38
5. P.A. Renet – Husqvarna - 28

meht17 r1 goncalves 12454 mch

fbmp ytmp imp