Ana Carrasco je prva pobjednica utrke svjetskog prvenstva

Ana Carrasco Portimao 2017

Slavljem u klasi Supersport 300, Ana Carrasco je postala prva žena pobjednica u utrci svjetskog prvenstva

U sklopu SBK vikenda od ove sezone se voze i utrke u novoj klasi Supersport 300, namijenjenoj mlađim vozačima koji nastupaju na blago modificiranim sportskim motociklima iz A2 kategorije. I sve to ne bi bio razlog da vam o tome pišemo da u nedavnoj utrci na stazi Portimao nije slavila Ana Carrasco. Dvadesetogodišnja Španjolka je tako postala prva žena koja je pobijedila na nekoj utrci svjetskog prvenstva.

I nije to bila samo tako izvojevana pobjeda, nego napeta borba do samog kraja. Ana Carrasco je u završnici najbolje odigrala svoje karte i s Kawasakijem Ninja 300 prošla ciljem samo 5 stotinki ispred ukupno vodećeg Alfonsa Coppole te 6 stotinke prije Marca Garcie. Obojica su bili na Yamahama YZF-R3, baš kao i četvrti Daniel Valle koji je zaostao 16 stotinki, dok je peti Mika Perez na Hondi CBR 500 RR kasnio tek nešto više od trećine sekunde. S tom pobjedom je Carrasco skočila s 11. na 7. mjesto u ukupnom poretku.

Inače, Ana Carrasco je od 2013. do 2015. nastupala i na utrkama svjetskog Moto3 prvenstva i u svojoj prvoj sezoni osvojila 9 bodova s KTM-om, no nakon toga više nije imala plasman među prvih 15. I njezina sunarodnjakinja Maria Herrera je u Moto3 prvenstvo ušla 2013. godine, ali je tamo ostala i do današnjeg dana. Ona je prvih 9 svjetskih bodova skupila 2015. godine s Husqvarnom, prošle godine je s KTM-om ubrala 7 bodova, a u dosadašnjem dijelu ove sezone samo bod.

Bilo bi lijepo da nakon ovog uspjeha Ane Carrasco obje Španjolke iduće godine ponovo vidimo u Moto3 prvenstvu, no takav scenarij je vrlo upitan. Štoviše, postoji opasnost da tamo ne bude nijedna jer Herrera još nije našla Moto3 angažman za 2018.

Ana Carrasco Portimao 2017akcija