Motosport

MotoGP: Nevjerojatna utrka i u Phillip Islandu

PhillipIsland17 b

Niz iznimno uzbudljivih MotoGP utrka nastavio se i na fantastičnom Phillip Islandu. Brojni kontakti i bezbroj pretjecanja obilježili su još jednu ovogodišnju utrku itekako vrijednu pamćenja.

Ove sezone smo vidjeli već nekoliko utrka koje bi mogli svrstati među najbolje u desetljeću, ako ne i tisućljeću, pa i svih vremena. No, dok kod većine tih utrka vrijedi zapamtiti samo neke njihove dijelove, ponajprije posljednji krug, ovogodišnju jurnjavu u Phillip Islandu bi trebalo memorirati u svih njenih 27 krugova.

Glavne uloge su igrali Marquez, Rossi, Vinales i Zarco, a uz njih je slast ranog vodstva osjetio i domaći miljenik Jack Miller. I Iannone je nekoliko puta bio remetilački faktor samom vrhu, a ostatak vodeće grupe od 8 vozača, koji su u jednom trenutku bili unutar samo jedne sekunde, činili su Crutchlow i Rins. Bio bi tu možda i Aleix Espargaro s Aprilijom da u 8. krugu nije pogriješio u prvom zavoju. S obzirom na ono što smo vidjeli, teško je povjerovati kako je Aleix Espargaro i jedini koji je pao na utrci.

Naime, do pretjecanja je dolazilo kod praktično svakog ulaska u Honda i MG zavoje, dvije jedina spore točke na ovoj ekstremno brzoj australskoj stazi, a u svemu tome nije nedostajalo i fizičkog kontakta. Zarco je jedan od onih koji je umalo bio srušen, ali i on je skoro srušio sebe i Marqueza, Marrquez je pak umalo srušio sebe i Rossija, a dakako da se Iannone sjajno uklopio u taj borilački sport izravno pokvarivši planove tvorničkih vozača Yamahe, preoptimističnim kočenjem pored Rossija i presijecanjem putanje Vinalesu.

U tom sveopćem kaosu pitanje pobjednika je gotovo neprimjetno riješeno na otprilike dvije trećine utrke, kada je Marquez procijenio kako je od ostanka u toj gužvi sigurnija varijanta dodati još malo više gasa i juriti nasamo. U tomu su mu svakako pomogla tri vozača Yamahe, odnosno Rossi, Vinales i Zarco koji kao da nisu ni primijetili kako im Marquez bježi dok su nastavili s bespoštednom međusobnom borbom u koju bi se povremeno uključio i nepredvidljivi Iannone u svojoj najboljoj utrci sa Suzukijem.

U trenutku kad je Marquez prošao ciljem još nije bio jasno koji će od trojice vozača Yamahe osvojiti drugo mjesto. Rossi ga je probao zadržati vozeći defanzivnim linijama u posljednjem krugu, no Zarco nije posustajao u svojim pokušajima napada što je opet omogućilo Vinalesu da nadoknadi zaostatak i sasvim im se prišulja u posljednjem zavoju. Zarco je na izlasku na ciljnu ravninu otišao u malo ulijevo u nadi da će proći Rossija do crte, no najveću izlaznu brzinu je imao Vinales koji je uhvatio Rossijevu zavjetrinu te se počeo provlačiti u nebranjenom prostoru između njega i Zarcoa.

I uspio je Vinales proći ciljem samo 16 tisućinki sekunde prije Zarcoa, a istodobno je bio tek 27 tisućinku sekunde kratak za Rossijem kojem je tako pripalo drugo mjesto. Bila je to slatko kisela-utrka za tvorničku momčad Yamahe, budući su nakon nekoliko problematičnih utrka njihova oba vozača bila na podiju, no istovremeno je Vinales, pobjedom Marqueza, izgubio i teoretske šanse za osvajanje naslova.

Dvije sekunde iza četvrtog Zarcoa ciljem je prošao Crutchlow, slijedili su Iannone, Miller i Rins na drugom Suzukiju, dok su poredak prve desetorice zaključili vozači sve boljeg KTM-a. Pol Espargaro i Bradley Smith su završili samo 16 sekundi iza pobjednika, a međusobno ih je dijelilo tek 9 tisućinki sekunde. To je manje od jedne stotinke nakon žestoko odvoženih 120 km!

Ipak, važnije od toga je bilo vidjeti gdje će završiti Dovizioso. On je već na ulasku u drugi krug pogriješio na kočenju, otišao preširoko i potonuo na 20. mjesto nakon čega se uspio probiti tek do 11. pozicije. No, i to je izgubio pri posljednjem izlasku na ciljnu ravnicu kada su pored njega projurili Redding i Pedrosa, pa je tako Dovizioso osvojio samo 3 boda za 13. mjesto. Sad kasni 33 boda za Marquezom, pa bi tako u obje preostale utrke morao pobijediti i još se pouzdati u jedno odustajanje Marqueza. A i onda bi bilo teško vozaču Ducatija doći do titule, puno je vjerojatnije da će umjesto toga Marquez već idućeg vikenda u Maleziji potvrditi obranu naslova.

Slična je situacija i u Moto2 kategoriji gdje je Morbidelli završio kao treći, dok je Luthi, kojeg je dobro prodrmao pad u jutarnjem zagrijavanju, došepao do 10. mjesta, što znači da u eventualnu borbu za naslov prvaka u posljednje dvije utrke kreće s velikih 29 bodova zaostatka. Inače, u Phillip Islandu je pobijedio Oliviera, što je ujedno i prva pobjeda KTM-a u Moto2 kategoriji. Da stvar bude bolja, bila je to dvostruka pobjeda za KTM budući je, nakon što je Nakagami pao ispred njega, drugo mjesto osvojio prošlogodišnji Moto3 prvak Brad Binder.

A novi Moto3 prvak je Joan Mir, koji je odvozio sjajnu utrku i u Phillip Islandu konačno potvrdio davno zasluženi naslov novom pobjedom, već devetom ove sezone. Doduše, ta je utrka doživjela mali antiklimaks kad je prekinuta u 17 krugu zbog toga što je počela kiša. Budući je odvoženo dvije trećine utrke, poredak vozača nakon 15 krugova je uzet kao konačni, pa je tako uz Mira na podiju stajao njegov timski kolega Loi kao i trećeplasirani Martin. Fenati je u tom trenutku bio tek 6. i zapravo se nije ni našao u prilici da svoje ionako tek teoretske šanse za osvajanje naslova još malo održi na životu.

Rezultate svih utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 15 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 269
2. A. Dovizioso – Ducati – 236
3. M. Vinales – Yamaha – 219
4. V. Rossi – Yamaha – 188
5. D. Pedrosa – Honda - 174

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 272
2. T. Luthi – Kalex – 243
3. M. Oliviera – KTM – 191
4. A. Marquez – Kalex - 190
5. F. Bagnaia – Kalex – 150

Moto3
1. J. Mir – Honda – 296
2. R. Fenati – Honda – 226
3. A. Canet – Honda – 184
4. J. Martin – Honda – 151
5. F. Di Giannantonio – Honda – 146

fbmp ytmp imp