Motosport

SBK: Rea nastavlja s obaranjem rekorda

hi R12 Jerez WorldSBK 2017 Saturday Rea DSC8004

Rea je i u Jerezu odnio dvostruku pobjedu. U prvoj utrci mu je pomoglo odustajanje Melandrija, a u drugoj je bio klasa za sebe.

I nakon što je potvrdio osvajanje treće uzastopne krune, Rea nastavlja nesmanjenom žestinom dominirati Superbike prvenstvom. Doduše, vozač Kawasakija je do svoje prve pobjede na stazi Jerez došao tek nakon što je dotad vodeći Melandri upao u tehničke probleme s Ducatijem i morao odustati. Drugo mjesto je pripalo Daviesu na drugom Ducatiju, a treće Sykesu na drugom Kawasakiju, s time da su sva trojica završila utrku unutar dvije sekunde.

Kako je to već pomalo uobičajeno, četvrto i pet mjesto su osvojili vozači Yamahe, pri čemu je Lowes bio 4 sekunde brži od VD Marka, dok je šesto mjesto osvojio Guintoli, bivši svjetski prvak i povratnik u ovo prvenstvo, koji se dogovorio s momčadi Kawasaki Puccetti da s njima odradi završetak sezone.

Ako je Rea u subotnjoj utrci dobar, onda će u nedjeljnoj biti još bolji. Sukladno kontraverznim pravilima, kao pobjednik prve utrke morao je krenuti s devete startne pozicije, no trebao mu je jedan krug da se probije do vodstva. Na kraju je glatko pobijedio s nepune tri sekunde te je ujedno potvrdio i konstruktorski naslov za Kawasaki, ali osvojio i 110. podij, čime je prestigao legendarnog Fogartyja. Melandri je u završnici utrke nadmašio timskog kolegu Daviesa i osvojio 2. mjesto, dok se Lowes kraj Sykesa izborio za 4. poziciju.

Budući da je Sofuoglu izbačen iz stroja zbog teške ozljede noge, Mahias je bio u prilici da utrku prije kraja potvrdi osvajanje naslova u klasi Supersport 600. Umjesto toga, vozač Yamahe je odlučio igrati na sigurno te je ciljem prošao kao peti, što znači da uoči posljednje utrke u Kataru ima 20 bodova prednosti. Pobjedu je odnio njegov timski kolega Caricasulo koji se do posljednjeg metra borio s Cluzelom na Hondi i prošao ciljem samo 65 tisućinki sekunde prije njega.

Treće mjesto je dograbio povratnik West, koji upravlja Sofuoglovim Kawasakijem, dok je četvrti bio Jacobsen na MV Agusti. Yamaha je potvrdila osvajanje konstruktorskog naslova u klasi Supersport 600, a vozač Yamahe Marc Garcia je u Jerezu postao prvi prvak nove klase Supersport 300.

Posljednje ovogodišnje utrke imaju se održati u Kataru, prvog vikenda u studenom. Davies i Sykes tamo putuju poravnati po broju bodova i borit će se za utješni naslov viceprvaka. Rezultate Superbike i Supersport 600 utrka u Jerezu pogledajte u donjoj galeriji.

Superbike (nakon 24 utrke)
1. J. Rea – Kawasaki – 506 bodova
2. C. Davies – Ducati – 363
3. T. Sykes – Kawasaki – 363
4. M. Melandri – Ducati – 301
5. A. Lowes – Yamaha – 226

Supersport (nakon 11 utrka)
1. L. Mahias – Yamaha – 165 bodova
2. K. Sofuoglu – Kawasaki – 145
3. J. Cluzel – Honda - 135
4. S. Morais – Yamaha – 132
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 108

fbmp ytmp imp